11 juli 2018

Verbijstering over instandhouding asielbeleid Afghanistan

Verbijstering over instandhouding asielbeleid Afghanistan
Ondanks alle kritiek op het hardvochtige asielbeleid voor Afghaanse vluchtelingen weigert de regering Afghanen meer bescherming te bieden. Na maandenlang protest van kinder- en mensenrechtenorganisaties laat staatssecretaris Harbers vandaag weten het huidige beleid zonder noemenswaardige veranderingen voort te zetten. Dit betekent dat uitzettingen naar Afghanistan onverminderd door zullen gaan en vluchtelingen hierdoor in levensgevaar zullen worden gebracht. Twaalf kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties zijn 'verbijsterd' over de 'onrechtvaardige opstelling van de regering'.


Afghanistan is, volgens de Global Peace Index, na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld. De VN-Veiligheidsraad betitelt Afghanistan sinds eind 2017 ook als ‘een land in oorlog'. Verschillende gewapende groeperingen zijn actief in grote delen van het land. Vanuit alle delen van het land zijn mensen op de vlucht. De kranten staan bol van berichtgeving over bloedige bomaanslagen en ernstige mensen- en kinderrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag.

In het nieuwe beleid blijft uitgangspunt dat Afghanen terug kunnen worden gestuurd naar deze levensgevaarlijke situatie. Voor enkele gezinnen met minderjarige kinderen kan het nieuwe beleid een uitkomst bieden. Maar de organisaties verwachten dat het aantal gezinnen voor wie dit in de praktijk iets kan betekenen 'op twee handen te tellen is'.  Dit geldt met name voor gezinnen waarvan de Nederlandse overheid zegt dat ze uit een onveilig gebied komen, maar zich wel kunnen vestigen in de hoofdstad Kabul. Omdat Nederland geen Afghaans gebied zo onveilig vindt, zijn er nauwelijks gezinnen voor wie dit een nieuw aanknopingspunt kan zijn.

Nederland blijft in verhouding tot andere Europese landen ontzettend streng in de beoordeling van asielaanvragen van Afghaanse vluchtelingen. Zo krijgen Afghaanse vluchtelingen in Italië in 92% en in Frankrijk in 84% van de gevallen bescherming. In Nederland is dat slechts 35%.

 

De coalitie van kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties bestaat uit:
Amnesty International Nederland
Cordaid
Defence for Children
Don’t send Afghans back
INLIA
Kerk in Actie
Stichting LOS
Oxfam Novib
PAX
Save the Children
UNICEF Nederland
VluchtelingenWerk Nederland
Zij worden hierbij ondersteund door burgerplatform DeGoedeZaak.

Aanvulling:
Op 15 juli heeft de Verenigde Naties gemeld dat het aantal burgerdoden in Afghanistan over het eerste halfjaar van 2018 een recordhoogte van bijna 1.700 heeft bereikt. Ook raakten er 3.430 burgers gewond. De meesten zijn slachtoffer van (zelfmoord)aanslagen met explosieven.
Onlangs besloot de Tweede Kamer dat de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Afghanistan wordt verlengd tot en met 2021 en uitgebreid tot 160 militairen.

Meer informatie:
De brief 'Landgebonden asielbeleid Afghanistan' van de staatssecretaris van Justitie & Veiligheid aan de Tweede Kamer d.d. 11 juli 2018
Het bericht 'Aantal burgerdoden Afghanistan bereikt recordhoogte volgens VN' op nu.nl d.d. 15 juli 2018

Lees ook:
15-06-18  Nieuw ambtsbericht: 'Afghanistan zeer gevaarlijk, uitzettingen niet te verdedigen'
21-03-18  'Uitzettingen naar Afghanistan volstrekt onverantwoord'
28-11-17  VN Veiligheidsraad: Afghanistan is een land in oorlog