29 mei 2017

'This restores my faith in humanity'

'This restores my faith in humanity'
Internationale delegatie Noorderpoort College op bezoek bij de BBB+. "Dit project herstelt mijn vertrouwen in de mensheid. Sterker: deze man herstelt mijn vertrouwen in de mensheid", zegt hij, wijzend op INLIA-directeur John van Tilborg. Jim Mulligan van het Reedley College in Californië is onder de indruk. De Amerikaan is zojuist rondgeleid in de 'BBB+' in het voormalige Formule 1-hotel in Groningen (BBB+ staat voor bed, bad, brood en begeleiding). "Jullie geven deze mensen weer kans op een menswaardig bestaan. Dat is fantastisch.".

Mulligan maakt deel uit van een internationale delegatie uit de VS en Estland, die bij het Noorderpoort College in Groningen op bezoek is. INLIA heeft een jarenlange relatie met het Noorderpoort; jaarlijks lopen er diverse studenten stage bij INLIA. Ze werken in de BBB+ of op het kantoor in de stad. De school laat haar internationale gasten zien waar de stagiaires hun werk doen en hun opleiding volgen. 

De Amerikanen en de Estse schooldirecteur krijgen daarom vandaag uitleg over en een rondleiding in de BBB+ opvang in het voormalige hotel en op de grote slaapboot. De soberheid van de voorzieningen verrast de delegatie: “It is very basic”. Maar vooral zijn ze getroffen door de inzet van alle medewerkers, stagiaires en vrijwilligers. Hoopgevend en hartverwarmend, vinden ze. “Als je iets van de levensverhalen van de mensen hoort, als je ziet hoeveel zieken er zijn en getraumatiseerden… it is so good to see you all making a difference”, zegt filosofie-docent Dennis Arjo uit Kansas.

Van Tilborg heeft vooraf uitgelegd hoe veel asielzoekers op straat belanden; dat sommigen in Nederland het besluit op hun procedure mogen afwachten maar geen recht hebben op rijksopvang, hoe anderen zijn uitgeprocedeerd maar niet weg kunnen. Het verhaal stuit op verbazing en verwondering. “De straat kan nooit onderdeel zijn van de oplossing, maar is altijd deel van het probleem”, zegt Van Tilborg. De delegatie knikt. 

De Amerikanen zijn minder bekend met dakloze vluchtelingen in nood. In hun land gaat het vooral om economische immigranten. Discussies over illegaliteit gaan daarover. Jim Mulligan heeft met illegalen gewerkt: hij gaf taalles, net als de vrijwilliger in de BBB+ die hij net heeft gesproken. “Die illegalen zijn net als mijn familie: naar Amerika gekomen om een beter bestaan op te bouwen”, zegt Mulligan, “Heel Amerika is vol economische migranten, dus ik snap die discussies nooit zo.” 

Ook Linda Kampe uit Indianapolis, docent recht en advocaat, heeft ervaring met illegalen: “Daarvoor vroeg ik me af waarom de wetgeving op dat vlak zo inefficiënt was. Wetten, controle en handhaving richten zich op de illegale werkers. Maar als de werkgevers consequent aangepakt zouden worden, zou dat veel beter werken. Toen ik er een poosje werkte, realiseerde ik me waarom dat zo was: de autoriteiten willen niet echt illegaliteit bestrijden. Ze willen voorkomen dat illegalen hun rechten opeisen. Daarom zijn de intimiderende wetten en acties er.”

Ondertussen is de lunch geserveerd; gasten van de BBB+ hebben die bereid. Er is Noord-Afrikaanse tomatensoep, er is wilde rijst met kalkoen, er is salade. “Het is heerlijk”, roept Mulligan uit, “We moeten de koks wel bedanken.” Maar die hebben zich al weer teruggetrokken. Van Tilborg belooft de complimenten over te brengen.