23 januari 2017

Bed-Bad-Brood Boot in gebruik genomen

Halverwege januari is in Groningen een 'slaap-boot' in gebruik genomen voor de opvang van asielzoekers zonder rijksopvang. De komst van de boot bleef in de media niet onopgemerkt.

Op verzoek van de gemeente Groningen voert INLIA al zo’n twee jaar de zogenaamde bed-bad-brood opvang uit. Asielzoekers zonder rijksopvang krijgen niet alleen onderdak, maar worden ook begeleid bij het realiseren van een toekomstperspectief (alsnog een verblijfsstatus in Nederland of hervestiging in het land van herkomst of een derde land). De BBB is dus geen ‘eindstation’.

Door de gestage groei van het aantal mensen dat in de provincie Groningen uit de rijksopvang wordt gezet en een beroep doet op ‘bed-bad-brood’ was er al een hele tijd onvoldoende plek in de opvang in het voormalige Formule 1-hotel. Dat telt zo'n 100 bedden. Daarom heeft de gemeente Groningen opdracht gegeven voor nieuwbouw naast het hotel en voor de tijdelijke inzet van deze boot, die plaats biedt aan maximaal 112 personen. Daarmee kan alvast een einde komen aan decentrale opvang, verspreid over een groot aantal adressen van tijdelijke woningen en appartementen in de stad Groningen. Als de nieuwbouw bij het Formule 1-hotel gereed is zullen de gasten die nu op de boot zijn ondergebracht dus opnieuw verhuizen.

 
 
 


 
 
 
 

De komst van de boot, de ‘Amanpuri’, die eerder dienst deed als ‘Zonnebloem’-schip, trok de nodige aandacht in de media:

RTV Noord: Groningen krijgt een bed-bad-brood schip (03/01/17)
RTV Noord: Asielboot meert aan in Groningen (09/01/17)
NRC (alleen voor abonnees): Op deze opvangboot voor asielzoekers wordt niemand in de watten gelegd (17/01/17)

Een delegatie van de gemeenteraad van Groningen bracht de boot al een bezoek:
OOG TV: Raadsleden kijken rond bij INLIA en bedbadbroodboot (18/01/17)

Ook verslaggever Reinout Meijer van het Radio 1 programma "Langs de Lijn en Omstreken" bezocht op 18 januari jl. de boot; zijn reportage kunt u hier terugluisteren.


Lees ook:
28-11-16  Methodiek Bed-Bad-Brood èn Begeleiding werkt
22-11-16  Onderhandelingen Bed-Bad-Brood opvang afgebroken
03-08-16  Europees Hof: Bed-Bad-Brood voorkomt extreme armoede