20 juni 2016

Oecumenische conferentie 'Have no Fear'

Oecumenische conferentie 'Have no Fear'
Op Wereldvluchtelingendag, vandaag 20 juni, is de slotverklaring gepubliceerd van een oecumenische conferentie over de vluchtelingencrisis en de kerken in Europa. Zij worden opgeroepen om hun stem in het publieke debat meer te laten horen en om aan te dringen op het beter respecteren van de rechten van vluchtelingen.

De conferentie vond plaats van 14 tot 16 juni in Lunteren en was georganiseerd door de Wereldraad van Kerken (WCC), de Kerkelijke Commissie voor Migranten (CCME) van de Europese Raad van kerken (CEC) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Namens INLIA namen John van Tilborg en Jessica Clark deel aan deze conferentie. Het motto van de bijeenkomst, ‘Have no Fear’, is ontleend aan Jesaja 41 vers 10: ‘Wees niet bang, want Ik ben bij u’.

Op het programma veel aandacht voor verschillende initiatieven van diverse kerken om vluchtelingen te helpen. Duizenden vrijwilligers zijn actief om vluchtelingen bij te staan in hun dagelijkse behoefte aan voedsel en onderdak en om juridische ondersteuning te bieden. De slotverklaring roept kerken op om zich daarnaast ook in het publieke debat meer te laten horen. Dat is van groot belang in deze tijd waarin de rechten van vluchtelingen dreigen te verwateren als gevolg van de neiging van sommige politieke partijen om ‘op te schuiven’ naar een steeds restrictiever beleid.

De conferentiedeelnemers woonden een gedachtenisdienst bij in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam, voor de aan de grenzen van Europa omgekomen vluchtelingen. Ook bezochten zij de Noorderkerk in Zaandam, waar de plaatselijke geloofsgemeenschap allerlei activiteiten voor de vluchtelingen in de noodopvang heeft opgezet.

 
Wij zijn verheugd over de uitkomsten van de conferentie en zullen de oproep in de slotverklaring uitdragen en verspreiden in ons netwerk.


Meer informatie:
De volledige tekst van de slotverklaring: "Have no Fear - A Statement" (Engelstalig, pdf-bestand)
Een kort verslag van de conferentie door Jessica Clark (Engelstalig)

Aanvulling: er is nu ook een Nederlandse versie van de slotverklaring:  "Wees niet bang"

Lees ook:
29-06-15  'Veilig naar Europa vluchten: dat moet kunnen'
09-06-15  Oproep Europese kerken: herdenk omgekomen vluchtelingen
08-02-13  PKN klaagt Nederland aan bij de Raad van Europa