14 oktober 2015

'Shame on you'

De 'vluchtelingencrisis' maakt veel los in onze samenleving. Premier Mark Rutte riep vorige week vrijdag op om de rust en kalmte te bewaren. Meteen de volgende dag trok VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra echter flink van leer met een nieuw plan van de VVD: de opvang van asielzoekers moet flink worden versoberd "om een run op Nederland te stoppen".
Huisvesting in een 'containerwoning' een een paar tientjes zakgeld in plaats van een normale bijstandsuitkering en huurtoeslag zouden wel genoeg zijn. Maar het meest verwonderlijke: ook medische zorg kan veel soberder. Spoedeisende hulp prima volgens Zijlstra. Maar "ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, complete tandrenovatie, dat soort zaken: echt niet.  (...) We moeten voorkomen dat ze wennen aan ons welvaartsniveau."
 
INLIA-directeur John van Tilborg reageerde:
"Ik weet niet of ik hier nu verdrietig of boos van moet worden. De heer Zijlstra weet namelijk beter: die uitgebreide medische zorg is er allang niet meer voor vreemdelingen. Hij verkoopt totale onzin. Maar hij draagt zo op volstrekt onverantwoorde wijze wel bij aan een negatieve beeldvorming.
Premier Rutte meende dat je 'best kwaad mag worden' over de komst van vluchtelingen. Maar waarom dan? Omdat mensen vluchten voor het gevaar door IS onthoofd te worden? Slaaf of slavin te worden gemaakt?
Het is een schande; de premier moet zich schamen. We hebben het niet over migranten maar over echte vluchtelingen, ook volgens staatssecretaris Dijkhoff en premier Rutte zelf! Verreweg de meeste mensen die op dit moment hier komen zullen door staatssecretaris Dijkhoff worden erkend als verdragsvluchteling.
Meneer Zijlstra: shame on you!"


Meer informatie:
Artikel in het Algemeen Dagblad van 10 oktober 2015 "Halbe Zijlstra wil sober bestaan voor vluchtelingen"
Bericht op NU.nl op 9 oktober 2015 naar aanleiding van de wekelijkse persconferentie van de premier: "Rutte roept op om rust te bewaren rond vluchtelingen"