18 september 2015

Vluchtelingen Welkom!

Vluchtelingen Welkom!
De grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog: dat is wat er op dit moment in de wereld gaande is. Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor terreur, oorlog en geweld. Mensen die honger hebben en een veilig, warm onderkomen zoeken. Geconfronteerd hiermee zien we nu om ons heen veel initiatieven ‘van onderaf’ zoals dat heet. Nederlanders staan massaal op om vluchtelingen te helpen en welkom te heten. Wij vinden dat hartverwarmend, we zijn er trots op ook. Overheid en politiek kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Lees hier het standpunt van INLIA.

Overheid en politiek: tijd om verantwoordelijkheid te nemen!

Wij vinden dat overheid en politiek hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Om te voorkomen dat mensen verdrinken op zee, dat mensen sterven achter in vrachtwagens, dat mensen in kampen omkomen van honger en dorst, er mishandeld of verkracht worden.
 
INLIA roept overheid en politieke leiders op te doen waar zij voor staan: mensen helpen. Daarna kan geregeld worden wat er in Europa of aan de grenzen geregeld moet worden: eerst mensen, dan grenzen. Niet wijzen op wat anderen moeten doen, bij de uitvoering niet wachten op elkaar, geen uitvluchten -  geen woorden, maar daden! Verdeel naar draagkracht wie in Europa welk deel moet bijdragen. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, de UNHCR, kan de regels voor deze ‘Shared Responsibility’ opstellen.
 
Wij roepen overheid en politiek op eerlijk en zorgvuldig te communiceren. Noem de werkelijke cijfers van de opvang in Nederland door de jaren heen. Het is goed te weten dat in 2001 bijna 84.000 mensen werden opgevangen in AZC’s; dat is veel meer dan de 34.000 nu. 
 
Om voor de Nederlandse situatie te spreken van ‘ontwrichtende aantallen’ of een ‘asieltsunami’, is misleidend. Evenzo het gebruik van woorden als 'migrant' of 'gelukzoeker': het gaat om vluchtelingen. Benoem de werkelijkheid: de regio (Libanon, Jordanië en Turkije) nam al miljoenen Syriërs op, Europa tot nu enkele honderdduizenden. Als Nederland in verhouding tot de eigen bevolking net zo veel vluchtelingen op zou nemen als Libanon, zou dat betekenen dat èlke gemeente in Nederland twintig AZC's zou hebben met elk 500 gasten!

Lees een informatief artikel op de website van NRC, met feiten over vluchtelingen, in de vorm van een vragen & antwoordenlijst.
 
Het wordt ook tijd toe te geven dat we een schijntje betaalden aan opvang in de regio en tijd dat bedrag te verhogen - de wereld had er tot nu toe niet eens 41 eurocent per dag per vluchteling voor over. Anders wordt de ramp inderdaad niet te overzien. Als we regelen dat mensen daar ter plekke asiel aan kunnen vragen, voorkomen we dat ze omkomen op zee of elders. Die maatregel zou mensensmokkelaars écht een slag toe brengen. Daarvoor moet dan wel veiligheid, adequate voeding, medische zorg en onderwijs voor de kinderen in die regio gegarandeerd zijn.

Wat ook zou helpen is een lijst van onveilige landen (een lijst van veilige landen is er al), waarvoor de visumplicht tijdelijk wordt opgeheven; om te beginnen voor familieleden van mensen die hier al zijn, zodat gezinnen herenigd kunnen worden. 

Ook in Nederland zelf kan er nog veel verbeteren om de opvang te stroomlijnen. Als we allemaal samen werk maken van het huisvesten van mensen die een vergunning hebben en hier mogen blijven, dan houden die niet langer plekken in AZC’s bezet. (Er verblijven momenteel bijna 13.000 statushouders in centrale opvang van het COA.) Ook kunnen gemeenten een actieve rol spelen bij het sneller verlenen van goedkeuring en vergunningen om leegstaande panden zoals kantoorgebouwen voor bewoning te kunnen gebruiken.

Wat kunnen kerken doen
Kerken kunnen hun eigen bijdrage leveren: roep kerk- en parochieleden op zich als vrijwilliger te melden; ze kunnen op allerlei manier helpen bij de integratie van mensen - denk bijvoorbeeld aan Nederlandse les, bij het leren fietsen etc. Ook kunnen kerkelijke gemeenschappen lege gebouwen zoals pastoriën en kloosters aanbieden voor de opvang van vluchtelingen. De kerkelijke gemeenschap kan zo’n gebouw inrichten als woonvoorziening en gezamenlijk zorgdragen voor de integratie en participatie van de vluchtelingen die er komen wonen. Óf het kan dienst doen als activiteitenruimte voor vluchtelingen. Voor theedrinken, spelletjes of (taal)lessen, om maar wat te noemen.

 
Meer informatie:
16-09-15  Opvangcapaciteit COA in cijfers 1995 - 2015
28-07-15  Verhongeren in de regio
29-06-15  'Veilig naar Europa vluchten: dat moet kunnen'

Lees ook:
17-09-15  Vluchteling in huis? Een handreiking
15-09-15  Manifestatie 'Vluchtelingen Welkom' in Groningen
07-09-15  Vluchtelingencrisis stelt onze menselijke waarden op de proef
04-09-15  Oproep aan premier Rutte: verwelkom vluchtelingen!