21 augustus 2015

'Haalt u zelf even de hechtingen uit de knie?'

Medewerkers 'bed, bad, brood'-opvang zien mensonterende situaties. Wij zijn wel wat gewend bij INLIA. Ons werk brengt nu eenmaal met zich mee dat we mensen vaak in schrijnende situaties zien. Toch zijn we geschokt door wat we nu meemaken bij de 'bed, bad, brood'-opvang. In de komende periode zal onze maatschappelijk werkster regelmatig haar ervaringen met u delen.


Een vrouw met een nieuwe knie die van het ziekenhuis een tang meekrijgt om zelf de hechtingen te verwijderen. Een vrouw die na transplantatie uit het ziekenhuis wordt ontslagen met risico op afstoting van de nieuwe nier. Een man met zware psychische klachten die zijn trauma's herbeleeft. Een jongen uit een GGZ-instelling die de hele nacht in zijn slaap gilt. Een vrouw die zichzelf verwondt. De lijst gaat door.

Dit is wat we meemaken bij onze 'bed, bad, brood'-opvang in het voormalige Formule 1-hotel in Groningen.*)  Een fors deel van de mensen daar werd ontslagen uit ziekenhuizen en psychiatrische klinieken, of verwijderd uit asielzoekerscentra, zonder dat adequate zorg was geregeld. Het laat onze medewerkers bepaald niet onberoerd.

De komende periode wil onze maatschappelijk werkster haar ervaringen met u delen. Zij zal regelmatig schrijven over de mensen die ze tegenkomt. Zodat u kunt delen in onze lotgevallen en die van de mensen die we opvangen.


*)  De opvang is hier in maart 2015 van start gegaan, na de uitspraak van het Europese Comité voor Sociale Rechten, dat Nederland ook dakloze vreemdelingen voedsel en onderdak moet bieden. De zaak was door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) aangespannen. De Centrale Raad van Beroep heeft dit als hoogste Nederlandse rechtsorgaan op dit gebied bekrachtigd. Het kabinet kwam na een aantal spannende weken met een akkoord hierover; over de uitwerking hiervan wordt nog onderhandeld met de gemeenten.


Meer informatie:
De bijdragen van onze maatschappelijk werkster zijn met name bedoeld om op te nemen in kerk-  en parochiebladen. Ze worden ook gepubliceerd op de pagina 'Artikelen voor uw kerkblad', waar ze in Word-formaat kunnen worden gedownload.

Lees ook:
26-05-15  Face to Face: 'Encounters'
01-05-15  Bed-bad-brood voorziening in Groningen blijft open

Dossier Recht op Opvang