25 juni 2014

Petitie Eerlijk Kinderpardon aan Tweede Kamer aangeboden

Petitie Eerlijk Kinderpardon aan Tweede Kamer aangeboden
Op woensdagmiddag 25 juni vond op het Plein in Den Haag de manifestatie 'Eerlijk Kinderpardon Nu' plaats. Kinderen die uitgezet dreigen te worden boden de petitie voor een Eerlijk Kinderpardon, die inmiddels door 35.000 mensen is getekend, aan Tweede Kamerleden aan. Burgemeester Ostendorp van Bunnik overhandigde de Kamerleden de kaart van Nederland en het overzicht, waarop de massale steun van burgemeesters is te zien voor zijn oproep aan staatssecretaris Teeven, om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen voor het kinderpardon. .
Van alle 400 burgemeesters van Nederland hebben 312 (78%) hun steun al uitgesproken voor een eerlijk kinderpardon, waarbij alle kinderen die nu buiten de boot vallen omdat ze niet onder 'rijkstoezicht' stonden maar wel bij de gemeente in beeld waren, of omdat ze inmiddels 'te oud' zijn voor het kinderpardon, ook in Nederland mogen blijven. Met deze steun van burgemeesters uit alle politieke partijen staat Nederland er gekleurd op:
De ongeveer 300 deelnemers aan de manifestatie zagen optredens van cabaretiers Erik van Muiswinkel (foto) en Vincent Bijlo:
Vier studenten van de Academie voor Popcultuur zongen hun Pardon-lied "Zij vliegen er niet uit":
Tien teams, gevormd rond kinderen die bij het kinderpardon buiten de boot vallen, speelden tegen elkaar om de WK Kinderpardonvoetbal Cup. De manifestatie werd gepresenteerd door de bekende sportverslaggever en tv-presentator Rocky Tuhuteru. De campagne en deze manifestatie werd mede door INLIA georganiseerd.

Aanwezig waren de Kamerleden Voordewind (ChristenUnie), Voortman (GroenLinks), Gesthuizen (SP), Thieme (Partij voor de Dieren) en Recourt (PvdA). Volgende week wordt in de Kamer gestemd over moties die pleiten voor een ruimer, eerlijker kinderpardon. 
Een honderdtal burgemeesters heeft ook of opnieuw een brief aan staatssecretaris Teeven gestuurd, naar aanleiding van zijn verzoek om de IND van nieuwe informatie over bij burgemeesters bekende kinderpardondossiers te voorzien. De staatssecretaris heeft laten weten dat hij na de zomer hierover uitsluitsel zal geven.


Meer informatie:
Het bericht 'Grote manifestatie voor een eerlijk kinderpardon' op de site van Defence for Children

Lees ook:
18-06-14  Hoogleraren jeugdrecht spreken bezorgd over uitvoering kinderpardon
15-05-14  Burgemeestersoproep herziening kinderpardon massaal gesteund