04 december 2013

Uitgezette Somaliër gewond bij bomaanslag in Mogadishu

De tweede Somaliër die Nederland onlangs heeft uitgezet naar Mogadishu is daar drie dagen later gewond geraakt bij een bomaanslag op een hotel. Dit incident toont aan dat Al-Shabaab ook in het 'veilige' Mogadishu nog steeds in staat is tot terreurdaden, waarbij willekeurige slachtoffers vallen.

Nederland is een van de eerste Europese landen geweest die uitzettingen naar Somalië heeft hervat; het argument hiervoor is dat de terreurorganisatie Al-Shabaab niet langer de macht over de hoofdstad Mogadishu heeft. Hoewel de situatie in de rest van Somalië kwetsbaar blijft wordt Mogadishu al sinds december 2012 ‘veilig’ geacht. Lange tijd heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg deze uitzettingen tegengehouden, maar in een uitspraak van 13 september 2013 heeft zij geoordeeld dat het onder bepaalde omstandigheden inderdaad veilig genoeg zou zijn voor terugkeer naar Mogadishu.

Op grond van het feit dat staatssecretaris Teeven al in december 2012 vond dat Mogadishu veilig was, probeert Nederland al sinds die tijd ook Somalische asielzoekers uit te zetten naar Mogadishu. Tot voor kort was dit echter niet mogelijk, omdat de Somalische autoriteiten hier niet aan meewerkten. De staatssecretaris geeft aan dat hij sinds kort echter op basis van afspraken met de Somalische autoriteiten twee asielzoekers per maand zou kunnen uitzetten naar Somalië. Op 5 november jl. werd voor het eerst sinds lange tijd weer een uitzetting naar Mogadishu gerealiseerd. Deze Somalische asielzoeker is al drie dagen na zijn aankomst in de hoofdstad Mogadishu, waar hij overigens nooit eerder heeft verbleven (!), gewond geraakt bij een bomexplosie bij een hotel. Bij deze zelfmoordaanslag, waarvoor Al-Shabaab de verantwoordelijkheid heeft opgeëist,  zijn zes mensen om het leven gekomen en talloze mensen gewond geraakt. 

Amnesty International heeft op 29 november een persbericht hierover uitgegeven. Kort daarvoor kwam ook Human Rights Watch met een soortgelijke verklaring, waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen het besluit weer uit te zetten naar Somalië terug te draaien. INLIA heeft deze informatie gedeeld met het kamerlid mevrouw Maij (PvdA), die hierover reeds kamervragen had gesteld, alsmede met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het feit dat een door Nederland uitgezette Somalische asielzoeker meteen het slachtoffer wordt van een zelfmoordaanslag toont eens te meer aan dat de veiligheidssituatie in Mogadishu nog veel te fragiel is om er mensen naar terug te sturen. O.a. Amnesty International en UNHCR zijn daarom ook tegen gedwongen uitzettingen naar Mogadishu. Een ander teken aan de wand is dat Artsen Zonder Grenzen, na 22 jaar actief geweest te zijn in Somalië, juist onlangs heeft besloten Mogadishu te verlaten, omdat ze de veiligheid van haar werknemers niet langer kon garanderen. 


Meer informatie:
Het persbericht van Amnesty International "Delivered by the Netherlands into the clutches of a suicide bomber in Somalia" d.d. 29 november 2013 (Engelstalig)
Het artikel van Human Rights Watch "Memo to The Hague: Somalia is not safe" d.d. 27 november 2013 (Engelstalig)

Lees ook:
21-10-13  UNHCR: Somaliërs zonder netwerk in Mogadishu kunnen niet terug
13-09-13  EHRM: Mogadishu veilig voor Somaliërs met lokale banden
20-08-13  Artsen zonder Grenzen verlaat onveilig Somalië

Dit bericht maakt deel uit van Dossier Somalië