23 januari 2012

Voorzitter KNMG: ook in 2012 noodzakelijke medische zorg voor iedereen

Voorzitter KNMG: ook in 2012 noodzakelijke medische zorg voor iedereen
De voorzitter van de artsenfederatie KNMG heeft in zijn 'nieuwjaarstoespraak' gepleit voor ‘zorg voor iedereen’, ook voor onverzekerbare vreemdelingen. "Wij mogen ons bij het verlenen van hulp niet laten leiden door de verzekering of portemonnee van de patiënt." aldus dhr Nieuwenhuijzen Kruseman.


De voorzitter maakt zich zorgen over de besparingen die de toegankelijkheid van de zorg voor o.a. asielzoekers en migranten bedreigen: "In het politieke debat hierover is bij herhaling opgemerkt dat de tijd van Hippocrates voorbij is. Illegalen zouden geen recht moeten hebben op AWBZ-zorg, ook indien echt noodzakelijk, en de zorg die zij krijgen tot de laatste eurocent moeten betalen. Dit soort maatregelen en uitspraken tasten het fundamentele recht van eenieder op de meest noodzakelijke medische zorg aan en ik maak mij hierover zorgen. Het past niet in de Nederlandse cultuur van tolerantie en barmhartigheid en is ook in strijd met de universele mensenrechten."

(…) "Iedereen in Nederland heeft recht op goede zorg. Dit is een belangrijke fatsoensnorm, stevig verankerd in beroepscodes, wetten en regelgeving."  De heer Nieuwenhuijzen benoemt enkele barrières in de toegankelijkheid, zoals de onbekendheid van de vergoedingsregeling [die wordt uitgevoerd door het College Voor Zorgverzekeringen CVZ, red.], de rompslomp rond de financiële afwikkeling van de zorgkosten, het ontbreken van vergoedingsmogelijkheden voor noodzakelijke tandheelkundige en fysiotherapeutische zorg, en de recente afschaffing van de vergoeding van tolkendiensten. De voorzitter eindigt zijn rede met de oproep "Barrières in de zorg dienen te worden geslecht, niet opgeworpen."


Meer informatie:
Lees de volledige tekst van dhr Arie C. Nieuwenhuijzen Kruseman d.d. 3 jan 2012 op de site van de KNMG.

Zie ook: 
De uitleg over Medische zorg voor onverzekerde vreemdelingen in het Expertise centrum op onze site.