11 maart 2011

IND zet rechtbank op het verkeerde been

Waar ligt het internationale vliegveld in Mogadishu (Somalië)? Dit was de vraag waarom het draaide in een zaak die diende bij Rechtbank Den Bosch. De exacte ligging is namelijk van groot belang voor de vraag of het in een 'veilig' of 'onveilig' verklaard deel van Somalië ligt..

In de uitspraak van 18 januari 2011 stelde Rechtbank Den Bosch dat het internationale vliegveld in Mogadishu zich bevindt op ongeveer twintig kilometer van Mogadishu. Eerder had de Raad van State dit al vastgesteld in een uitspraak van 28 december 2010. Omdat het vliegveld op geruime afstand van Mogadishu ligt, bevindt het zich volgens de Raad van State en de Rechtbank Den Bosch in het relatief veilige gedeelte van Centraal- en Zuid-Somalië. De Raad van State vindt namelijk alleen de situatie in Mogadishu dermate onveilig dat asielzoekers die daar vandaan afkomstig zijn onder voorwaarden voor een verblijfsvergunning in aanmerking komen. De UNHCR, Amnesty International en Human Rights Watch geven echter aan dat het in geheel Centraal- en Zuid-Somalie onveilig is. Daar het vliegveld volgens de Raad van State en Rechtbank Den Bosch in veilig gebied ligt, kunnen alle Somaliërs die niet afkomstig zijn uit Mogadishu, veilig terugkeren naar Somalië via dit 'veilige' vliegveld.

Uit informatie van VluchtelingenWerk blijkt echter, dat het vliegveld helemaal niet op 20 kilometer ten westen van Mogadishu ligt, maar volgens diverse bronnen (waaronder Google Maps) slechts op ongeveer 5 kilometer ten zuid-westen van het centrum van Mogadishu. De advocaat van betrokkene voerde dit dan ook aan bij de Rechtbank Den Bosch. In plaats van zelf te onderzoeken of de informatie van de IND wel juist was, concludeerde de rechtbank echter (in overweging 26) dat de luchthaven waarop het artikel van VluchtelingenWerk doelt, een andere betreft dan de internationale luchthaven van Mogadishu.

Het is echter duidelijk dat er maar één internationaal vliegveld is bij Mogadishu dat in handen is van de Transitional Federal Government (TFG) en waarnaar Nederland Somaliërs kan uitzetten. Dit is Aden Adde International Airport. Dit vliegveld ligt slechts op zo'n 5 kilometer van het centrum van Mogadishu. Zie ook Google Maps, hier. Om ons er van te vergewissen dat Nederland ook echt naar het vliegveld Aden Adde uitzet, heeft INLIA de DT&V gevraagd waar zij Somalische asielzoekers naar toe uitzetten. De DT&V geeft inderdaad aan dat zij altijd uitzetten naar Aden Adde International Airport. 

Dat dit vliegveld zo dichtbij Mogadishu ligt komt de IND echter kennelijk niet zo goed uit, want dat zou betekenen dat het onveilig is voor alle Somaliërs om terug te keren. Nederland kan Somaliërs namelijk alleen via dit vliegveld uitzetten. Om toch tot de door haar gewenste uitspraak te komen, past de IND de feiten omtrent de ligging van het vliegveld dan maar gewoon even aan en 'fantaseert' er een vliegveld bij!    


Klik hier voor de volledige uitspraak van Rechtbank Den Bosch d.d. 18 jan 2011
Klik hier voor de informatie van DT&V (in antwoord op het zgn. WOB-verzoek van INLIA) d.d. 4 mrt 2011

 Wilt u dat INLIA het asielbeleid van de overheid kritisch kan blijven volgen, steun ons dan financieel door hier te klikken.