13 september 2010

UNHCR: situatie in Mogadishu verder verslechterd

UNHCR: situatie in Mogadishu verder verslechterd
De situatie in Mogadishu is de afgelopen weken verder verslechterd. Dat meldde het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) in een verklaring, afgegeven in Genève op 7 september 2010.


Bij gevechten tussen soldaten van de Transitional Federal Government en de radicaal-islamitische beweging Al-Shabaab zijn meer dan 200 burgers omgekomen. Vanwege het oplaaiende geweld neemt de vluchtelingenstroom weer toe.

Alleen dit jaar al zijn er 200.000 burgers gevlucht, de meesten van hen via Noord-Somalië ('Puntland') naar landen als Kenia en Ethiopië. In deze landen arriveerden dit jaar reeds respectievelijk 37.000 en 20.000 Somalische vluchtelingen. In totaal zijn er meer dan 600.000 Somalische vluchtelingen in diverse landen en 1,4 miljoen ontheemden in Somalië zelf. Volgens het UNHCR staat Somalië daarmee op de derde plaats na Afghanistan en Irak.

Op dit moment durven veel Somalische burgers hun woning in Mogadishu niet te verlaten, bang om in handen van Al-Shabaab te vallen. Het ineenstorten van de Somalische staat en de daarop volgende spiraal van geweld, anarchie en armoede heeft geleid tot één van de ergste humanitaire crises ter wereld, aldus het UNHCR.


Lees hier de volledige tekst van de verklaring van het UNHCR (pdf-bestand, Engelstalige briefing notes).

Zie ook:
06-09-10 Justitie zet toch een Somalische asielzoeker uit
26-08-10 Geweld in Somalië laait op

Dossier Somalië