07 februari 2022

Open Doors: Afghanistan nu bovenaan de Ranglijst Christenvervolging

Open Doors: Afghanistan nu bovenaan de Ranglijst Christenvervolging
Na bijna twintig jaar staat Noord-Korea niet langer op de eerste plaats in de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Sinds de Taliban in Afghanistan de macht overnamen is in dat land de vervolging van christenen het ergst, volgens de criteria waaraan door Open Doors wordt getoetst.


Door het invoeren van de sharia staat op bekering tot het christelijk geloof officieel de doodstraf. Iedereen in Afghanistan die van geloof wil veranderen geldt als afvallige en de islam is het enige ware geloof. Daarom lopen alle christenen in Afghanistan levensgevaar.

Volgens Open Doors lijden wereldwijd 360 miljoen christenen onder geloofsvervolging; dat is een toename met 48 miljoen ten opzichte van vorig jaar en dit totaal betekent dat één op de zeven christenen het geloof niet in vrijheid kan beleven.

Na Afghanistan en Noord-Korea volgen Somalië, Libië en Jemen op de ranglijst van 50 landen. In veel islamitische landen heeft de machtsovername van de Taliban in Afghanistan gezorgd voor een ‘boost’ voor jihadisten.

Op plaats 3 in de lijst staat Somalië. Dat land is al jaren een veilige haven voor radicaal-islamitische groepen zoals Al-Shabaab en de gebieden onder hun controle zijn voor christenen het gevaarlijkst. Afvalligheid van de islam wordt er gezien als verraad aan de familie en de gemeenschap; alleen al de verdenking van bekering kan leiden tot bedreiging, verkrachting en moord.

Pakistan staat nu op plaats 7 in de ranglijst; christenen worden er vaak slachtoffer van valse beschuldigingen onder de blasfemie-wetgeving in dat land. Regelmatig zijn er bomaanslagen op kerken en voorgangers; zo kwam op 30 januari van dit jaar nog een pastor van de Church of Pakistan in Peshawar om het leven.

De corona-pandemie maakt het leven voor christenen in sommige landen nog extra moeilijk. Soms wordt noodhulp pas gegeven als ze zich tot de islam bekeren; autoritaire regimes maken misbruik van de coronacrisis om kerken gesloten te houden en tegen te werken.

 

Meer informatie:
De actuele Ranglijst Christenvervolging op de website van Open Doors.
Het bericht d.d. 31 jan 2022 op de website van Kerk in Actie: Protestantse Kerk en Kerk in Actie betuigen steun na aanslag op twee Pakistaanse voorgangers

Open Doors maakt gebruik van eigen deskundigen ter plaatse maar ook van onafhankelijke onderzoeksbureaus en werkt samen met de Universiteit van Tübingen. De volgorde van de ranglijst wordt bepaald aan de hand van scores op zes levensterreinen, zoals persoonlijk en kerkelijk leven, publieke ruimte voor godsdienstvrijheid en de hoeveelheid geweld tegen christenen. Lees hier de uitleg van Open Doors over de totstandkoming van de lijst.

Lees ook:
15-12-20  Procederen voor je leven

Dit bericht komt voor in Dossier Afghanistan en Dossier Somalië en Dossier Bekeringen in het Expertisecentrum