18 oktober 2021

Nieuwbouw LVV Groningen schiet uit de grond

Nieuwbouw LVV Groningen schiet uit de grond
De nieuwbouw voor de LVV in Groningen vordert gestaag. Wat heet: het complex schiet uit de grond. Bouwbedrijf Jan Snel maakt zijn achternaam waar. INLIA-directeur John van Tilborg leidt trots rond over de bouwplaats.


Een paar weken geleden was het hier nog woest en ledig; een moddervlakte. Maar de nieuwbouw voor de Landelijke Vreemdelingen Voorziening verrijst inmiddels in rap tempo, op dit terrein naast het voormalige Formule 1 Hotel. In dat hotel huist sinds jaar en dag de opvang van INLIA voor asielzoekers in nood.

Van noodopvang naar LVV
Eerst was het de noodopvang, toen de ‘BBB+’ (bed, bad, brood én begeleiding), nu de LVV-pilot Groningen. Hier werkt INLIA met dakloze asielzoekers aan een nieuw toekomstperspectief voor hen. Aan échte oplossingen: bestendige terugkeer naar het eigen land, dan wel legale vestiging in een ander land of in Nederland. Als altijd onder het motto ‘De straat is nooit een oplossing, maar altijd onderdeel van het probleem’. 

Het Formule 1 Hotel is tot op de draad versleten - was dat eigenlijk al een behoorlijke poos. Het gaat binnenkort dan ook tegen de vlakte. Het was inmiddels te klein voor de opvang, bovendien. In 2017 moest er een boot bijkomen om het totaal van de 250 à 300 gasten te kunnen herbergen: de Amanpuri.

LVV Nieuwbouw 18 okt 2021 foto 3 formaat M.jpg
De units van de nieuwbouw schieten als paddenstoelen uit de grond

Asielboten weg
Vorig jaar werd in overleg met de gemeente zelfs nóg een boot ingezet om te kunnen voldoen aan de corona-richtlijnen van het RIVM. In het oude hotel en op de Amanpuri konden gasten de verplichte 1,5 meter afstand namelijk niet in acht nemen. Met geen mogelijkheid; de kamers waren simpelweg te klein. Met de extra boot kregen alleenstaande gasten ieder hun eigen kamer.

Maar met de nieuwbouw verdwijnen de asielboten. En dan is een kamer voor jezelf alleen weer verleden tijd: de gasten komen weer met z’n tweeën op één kamer. Wel een lichte, ruime kamer waar ze 1,5 meter afstand kunnen houden, maar toch. Het wordt een overgang, dat is een feit. Daar staat tegenover dat het pand fris en nieuw is. En hoewel erg sober heeft het een fraaie uitstraling en goede voorzieningen.

Nieuwbouw 18 okt 2021 foto 2
INLIA-directeur John van Tilborg fotografeert de gymzaal in het nieuwe onderkomen

Een plek om aan je toekomst te werken
Een plek waar je als dakloze asielzoeker op adem kunt komen om vervolgens in rust aan je toekomst te werken. Dát moet het worden en dat is er nu al aan af te zien. Van Tilborg leidt dan ook trots rond, langs de ruimtes waar de twee grote gezamenlijke keukens komen, de leslokalen, de gymzaal, de speciale kamers voor invaliden op de begane grond, de gemeenschappelijke douches en toiletten, langs de tientallen kamers. 

Nieuwbouw 18 okt 2021 foto 4
In de ruime gangen doet de pingpongtafel nu nog even dienst als werktafel

De receptie staat nog niet compleet, maar nog tijdens de rondleiding komen er alweer vrachtwagens met nieuwe units aan. Die rijden af en aan. In de receptie worden e gasten straks ontvangen. Een informatieboekje is al klaar. “Welkom! Hier mag je om je heen kijken, even uitrusten, en mag je zijn wie je bent. (...) Hier mag je je zorgen met ons delen, vertellen wat je tegenhoudt om verder te kunnen met je leven. (...) Hier ben je onze gast.” Zo begint het voorwoord van dat boekje.

Dat dit niet vrijblijvend is, staat even verderop (onder het kopje ‘In vrijheid gebonden’): Een leven op straat heeft geen toekomst. Dat is onze overtuiging. Je verblijft nu tijdelijk in de opvang van INLIA, om samen met ons actief te kunnen werken aan jouw toekomst.  Je bent vrij om hier te komen en vrij om te gaan, maar niets doen aan je toekomst tijdens je verblijf hier is geen optie, want jouw toekomst mag niet hier eindigen.”

Nieuwbouw 18 okt 2021 foto 5
Modulaire bouw vordert snel, ook met 2 verdiepingen

Eén groot centrum, maar géén ‘fabriek’
Zo’n 270 gasten kunnen hier straks terecht. Allemaal samen in één gebouw; ook dat wordt een overgang. Voor gasten én personeel. Met z’n allen op één plek betekent immers een stuk meer drukte dan wanneer de mensen verspreid zijn over 2 boten en 1 hotel. Alle vragen en eventuele problemen komen straks bij die ene receptie terecht.

Daarbij komt dat INLIA nogal wat gasten heeft met psychiatrische en/of medische problematiek. Ook dat komt straks allemaal samen. Medewerkers die daarvoor naar de kamers van gasten moeten, zijn overigens wel even onderweg: het zijn lange gangen. Ruim, dat moet gezegd, maar lang. Van Tilborg heeft al steps aangeschaft zodat het personeel de afstanden iets makkelijker kan overbruggen.

En ook al wordt het een grote centrale opvang; de sfeer moet er een van veiligheid, geborgenheid blijven. Van Tilborg: “Het kenmerk van onze opvang is de relatie tussen gast en gastheer. Gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor veiligheid, respect over en weer, persoonlijke aandacht: daar draait het om. Dat is essentieel en dat blijven we dus waarborgen.”

 

Lees ook:
23-04-21  Nieuwe huisvesting voor Groningse LVV
17-04-20  Gemeente Groningen: succesvol eerste jaar LVV

Voor de inrichting van en verhuizing naar het nieuwe pand zoekt INLIA vrijwilligers, die in de periode van eind oktober tot medio november een of meer dagdelen willen meehelpen. Lees meer op de pagina Werken bij INLIA en in deze informatiebrief.

Uitgebreidere informatie over de geschiedenis 'van noodopvang via BBB naar LVV' is te lezen in het Expertisedossier Recht op Opvang.