20 september 2021

Help Nunë en Davit in hun geboorteland Nederland te mogen blijven

Help Nunë en Davit in hun geboorteland Nederland te mogen blijven
Teken ook de petitie en kom naar de protest-manifestatie a.s. donderdag 23 september van 19 tot 20 uur op de Grote Markt in Groningen.


Nunë en Davit zijn in Nederland geboren en nu resp. 9 en 7 jaar oud. Hun ouders zijn 10 jaar geleden gevlucht uit Armenië, omdat het daar voor hen niet veilig meer was. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft vlak voor Kerst 2020 hun asielverzoek afgewezen en vindt dat het gezin ook niet in aanmerking komt voor een status op grond van de 'kinderpardon'-regeling, omdat ze te lang 'buiten beeld' zouden zijn geweest.

Daar is echter geen sprake van: het gezin woont sinds 2012 op hetzelfde adres in Groningen, is lid van de Vrijgemaakt-Gereformeerde Oosterkerk, is actief bij sportactiviteiten en op school, en is al die tijd, ook via hun advocaat, bereikbaar geweest.

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen zei in februari van dit jaar in het Dagblad van het Noorden en op Radio 1: "Ze horen hier in Groningen. Ze zijn hier geboren, opgegroeid, gaan naar school, hebben een heel netwerk. Dus ze horen gewoon in Nederland en ze horen in Groningen. Ik ga er alles aan doen om te voorkomen dat Nunë en Davit worden uitgezet."

Nune en Davit foto petitie

Op 30 september a.s. dient voor de Rechtbank Groningen het beroep tegen de negatieve beslissing van de IND. Daarom organiseert een groep sympathisanten op 23 september deze protestactie.  Burgemeester Schuiling heeft zijn komst al toegezegd. Kom jij ook?

23 september - 19.00 uur
Grote Markt - Groningen

 

Petitie
Sinds januari van dit jaar loopt er ook een petitie: 'Help Nunë en Davit in hun geboorteland Nederland te mogen blijven!'. Die is inmiddels ruim 35.000 keer getekend. De initiatiefnemers, leden van de Oosterkerk, zouden graag 40.000 steunbetuigingen willen ophalen, omdat daarmee de situatie van Nunë en Davit op de agenda van de Tweede Kamer kan worden geplaatst (het zgn. ‘Burgerinitiatief’). Teken je mee? Dat kan hier.


Meer informatie:
Uitvoerige informatie en links naar media-fragmenten over Nunë en Davit staan op de speciale website: www.nunedavit.nl.
Het artikel in het Dagblad van het Noorden d.d. 10 februari 2021
De pagina 'Burgerinitiatief' op de website van de Tweede Kamer

Aanvulling: de regionale omroep RTV Noord publiceerde op 22 september dit bericht op de website:
"Waarom vindt de IND dat Nunë en Davit naar Armenië moeten?" 

Lees ook:
14-02-20  Afsluitingsregeling Kinderpardon: de helft is afgewezen
03-12-20  Nog eens 69 vreemdelingen kregen Kinderpardon