Mensenrechtenvlag gepresenteerd

De Mensenrechtenvlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. De vlag benadrukt het positieve en waar we naartoe willen met de wereld. De Mensenrechtenvlag is van en voor iedereen. Het is een kleurige vlag met een doordacht ontwerp. Er is veel wat ons als mensen met elkaar verbindt: we delen de aarde, de lucht en een plek onder de zon. En hoe verschillend we ook kunnen zijn qua uiterlijk: als mensen bestaan we allemaal uit DNA. De ontwerper ging met dit idee aan de slag en nam de vorm van een DNA-streng als uitgangspunt. Dit combineerde hij met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel). Zo ontstond de Mensenrechtenvlag.
De vlag legt niet de nadruk op waarin we verschillen, maar vooral op wat we met elkaar gemeen hebben, wat we delen en wat ons verbindt.
Aldus de tekst die door de gezamenlijke anti-discriminatievoorzieningen in Nederland is uitgebracht ter gelegenheid van de lancering van de Mensenrechtenvlag.
De vlag is een uniek, Nederlands initiatief, waarmee instanties, bedrijven, organisaties en particulieren kunnen laten zien dat ze de mensenrechten respecteren en ondersteunen.
Ook op diverse locaties van INLIA was op 10 december de Mensenrechtenvlag te zien
Meer informatie:
Op 10 december 1948 werd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. De verklaring is in 500 talen beschikbaar en daarmee het meest vertaalde document ter wereld. Op de site van de VN staat een geïllustreerde versie (Engelstalig). Amnesty International afdeling Nederland heeft deze verkorte Nederlandstalige versie gepubliceerd.
In Nederland bestaat sinds 2012 het College voor de Rechten van de Mens. Dit onafhankelijk instituut ziet toe op de naleving van de mensenrechten in Nederland en is de opvolger van de Commissie Gelijke Behandeling. Het College 'beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland door onderzoek, advies en voorlichting'. Het College is geaccrediteerd met de A-status bij de Verenigde Naties; met deze erkenning heeft het College ook spreekrecht in de VN Mensenrechtenraad.
Zie ook de website www.mensenrechtenvlag.nl