24 augustus 2020

Reddingsschip 'Sea-Watch 4' uitgevaren naar Middellandse Zee

Reddingsschip 'Sea-Watch 4' uitgevaren naar Middellandse Zee
Het reddingsschip ‘Sea-Watch 4’ is onlangs uitgevaren uit de Spaanse haven Burriana (bij Valencia) om vluchtelingen te redden die op de Middellandse Zee dreigen te verdrinken op hun tocht van Noord-Afrika naar Europa. Het schip is aangekocht met steun van de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) en vaart onder Duitse vlag.


Het schip is eigendom van United4Rescue, een samenwerkingsverband van 550 organisaties, dat is ontstaan op initiatief van de EKD. Het zou eigenlijk al in april hebben moeten uitvaren, maar door de corona-crisis is enkele maanden vertraging ontstaan. Het schip en de bemanning, waaronder medici van Artsen Zonder Grenzen, kreeg bij vertrek een zegen mee van de preses van de EKD, bisschop Heinrich Bedford-Strohm.  

Kort nadat de ‘Sea-Watch 4’ de kustzone bij Libië bereikte heeft het al zo’n 100 drenkelingen van opblaasboten gehaald, waaronder ook 28 alleenstaande minderjarigen. Deze redding bevestigde treurig genoeg de noodzaak van de kerkelijke betrokkenheid, aldus bisschop Bedford-Strohm; omdat de Europese staten alleen maar toekijken is het de opdracht van de kerk zich het leed van deze mensen aan te trekken: “Man kann nicht beten und das Leid des Nächsten übersehen”.

Met de aankoop van het schip werd gevolg gegeven aan een resolutie die in 2019 op de ‘Deutsche Evangelische Kirchentag’ was aangenomen, waarin de kerken werden opgeroepen zelf een reddingsschip naar de Middellandse Zee te sturen, omdat er van overheidswege geen reddingsmissies meer actief zijn. Andere particuliere reddingsschepen zijn door de Italiaanse en Spaanse autoriteiten langdurig aan de ketting gelegd.
 

Meer informatie:
Het bericht d.d. 24 augustus 2020 op de website van de EKD (Duitstalig)
De website van de alliantie United4Rescue (Duitstalig)

Vorig jaar juni werd de kapitein van de onder Nederlandse vlag varende ‘Sea-Watch 3’ Carola Rackete aangehouden, nadat ze zonder toestemming van de Italiaanse autoriteiten in de haven van Lampedusa had aangelegd. Het schip had wekenlang in internationale wateren rondgevaren met een veertigtal drenkelingen, terwijl de humanitaire situatie aan boord steeds wanhopiger werd. Het kostte toen veel moeite om landen bereid te vinden de vluchtelingen op te nemen.

Lees ook:
09-10-17  Oecumenische verklaring van Lampedusa
29-06-15  ‘Veilig naar Europa vluchten: dat moet kunnen’