18 juni 2020

Hoop voor slachtoffers van ongelijkheid

Hoop voor slachtoffers van ongelijkheid
De wereldwijde protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd mogen ons aanleiding geven om opnieuw stil te staan bij de werkelijke oorsprong van het probleem: de ene groep mensen die andere groepen mensen uitsluit van gelijkwaardigheid, gelijke rechten en gelijke bescherming. Racisme is daarvan één van de uitingsvormen.
 

Of het nu de genocide op de Armenen betreft, de genocide op de Joden, de zigeuners of de vele anderen die te noemen zijn, het ontnemen van gelijkwaardigheid, van rechten en van bescherming raakt ogenschijnlijk de enkeling maar feitelijk de hele groep gelijk aan deze enkeling. Ja, het gaat nu om George Floyd en zijn tragische dood maar ook om allen die gelijk aan hem zijn. In hem zien we ook de kwetsbaarheid van allen.   

Uit respect voor alle slachtoffers van ongelijkheid, wil ik een moment stilstaan in de tijd: Selma, plaats in de VS waar Jimmie Lee Jackson 55 jaar geleden werd doodgeschoten bij een vreedzame betoging voor gelijke rechten. Plaats waar 600 mensen die tegen zijn dood demonstreerden bruut uiteen werden geslagen op Bloody Sunday 7 maart 1965. Waar dominee Martin Luther King in de dagen die volgden twee vredesmarsen aanvoerde waar tienduizenden zich bij aansloten.

Luister naar dit nummer en vooral naar de hoop die zij (en daarmee ook wij) krijgen, omdat die door de verdrukking heen klinkt:
Link naar YouTube

Zo wil ik geloven dat "We Shall Overcome".

John W.R. van Tilborg

 Aanvulling:
Amnesty International is inmiddels een petitie gestart, die de Nederlandse regering oproept daadwerkelijk maatregelen te nemen tegen racisme en discriminatie in Nederland. Lees hier meer:
24-06-20  Amnesty: kabinet, neem maatregelen tegen racisme!