20 mei 2020

Al-Shabaab blijft Somalië teisteren

Al-Shabaab blijft Somalië teisteren
Onlangs bracht het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuw algemeen ambtsbericht over Somalië uit. De situatie in het door Al-Shabaab geteisterde land is nog steeds zeer zorgelijk.

De terroristische organisatie Al-Shabaab geldt nog steeds als de grootste bedreiging voor de vrede en veiligheid. Ondanks Amerikaanse luchtaanvallen heeft Al-Shabaab nog steeds een “ongekend aantal geïmproviseerde aanvallen met explosieven weten uit te voeren”. Een triest voorbeeld is de bomaanslag op 28 december 2019 in Mogadishu waarbij ongeveer 90 dodelijke slachtoffers en 150 gewonden vielen. De aanslagen zijn met name gericht tegen de federale regering en de AMISOM (de vredesoperatie van de Afrikaanse Unie in Somalië), maar de meerderheid van de slachtoffers zijn burgers. Er zijn bemoedigende berichten over het heroveren en stabiliseren van enkele gebieden die eerst in handen waren van Al-Shabaab, maar er wordt gewaarschuwd voor teveel optimisme, nu het zeer kleine gebieden betreft. Ook conflicten tussen verschillende clans worden "een blijvende bron van zorg" genoemd.

De algemene inschatting is dat dit ambtsbericht, dat de periode maart 2019-maart 2020 beslaat, geen aanleiding geeft tot wijzigingen in het huidige landenbeleid ten aanzien van Somalië. Het huidige ambtsbericht komt immers grotendeels overeen met eerdere ambtsberichten, zoals dat van maart 2019. Op 4 september 2019 schreef staatssecretaris Broekers-Knol aan de Tweede Kamer dat het beleid niet zou worden gewijzigd. Een aspect dat de staatssecretaris zwaar meeweegt is dat Al-Shabaab zich niet specifiek op burgers en terugkeerders zou richten, maar met name op overheidsdoelen.  

 

Meer informatie:
Het algemeen ambtsbericht Somalië van het ministerie van Buitenlandse Zaken d.d. 31 maart 2020 (69 pagina's download pdf-bestand)
De brief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer d.d. 4 september 2019

Lees ook:
16-09-19  Asielbeleid Somalië ongewijzigd

Dossier Somalië in het Expertisecentrum