28 oktober 2019

Herdenking omgekomen vluchtelingen aan de Europese grenzen

Herdenking omgekomen vluchtelingen aan de Europese grenzen
Op de zondag na Allerzielen vindt de jaarlijkse herdenking plaats van vluchtelingen die zijn omgekomen aan de grenzen van Europa.

Aan de grenzen van Europa spelen zich dagelijks drama's af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven verdrinken in zee of komen onderweg op andere manieren om het leven. Het gaat om mensen die meestal naamloos, in stilte sterven. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) telde in 2019 tot nu toe wereldwijd al 2.581 doden, waarvan alleen al 1.086 in het Middellandse Zee-gebied.

Achter elk cijfer*) schuilt een mens van vlees en bloed met een eigen verhaal. Bij de herdenking nemen daarom verhalen over overleden migranten een belangrijke plaats in. Hun namen worden genoemd, opdat zij niet vergeten worden.

De oecumenische herdenking vindt plaats op 3 november vanaf 15 uur in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam met medewerking van voorgangers uit verschillende kerken. De organisatie is in handen van de Protestantse Diaconie Amsterdam, de Catholic Worker beweging (het Jeannette Noëlhuis), de Gemeenschap van Sant'Egidio en het Rooms-Katholiek Bisdom Amsterdam-Haarlem.
 

Voor meer informatie zie de Activiteitenagenda.

*) In dit bericht genoemde cijfers zijn ontleend aan het Missing Migrants Project van het IOM Global Migration Data Analysis Centre.