04 / 12 / 22
16:30 - 17:30

Wake bij Detentiecentrum Kamp van Zeist

Richelleweg 13, Soesterberg

Juist in deze tijd is het belangrijk aandacht te geven aan het lot van vluchtelingen. 
Omdat ze huis en haard verlaten moesten en nu hier vastzitten als criminelen. 
Opdat ze geluk mogen vinden op hun weg.

 

De Raden van Kerken van Zeist en Soest/Soesterberg houden elke eerste zondag van de maand een wake voor de poort van het Detentiecentrum. Sinds de Schipholbrand in 2005 protesteren de kerken daarmee tegen het opsluiten van mensen zonder strafblad. En voor een humaner vreemdelingenbeleid, ook als mensen hier niet kunnen blijven.

Tijd: 16.30 uur
Plaats: Ingang Detentiecentrum aan de Richelleweg 13, Soesterberg
(vanuit Soest aan de 'overkant' van de A28)Meer informatie:

Tweemaal in september 2022 zijn er extra wakes gehouden voor een gezin uit het Friese Burgum, omdat er serieuze zorgen waren over hun toekomst. De familie heeft in Nederland de vrijheid gevonden om als christen te leven, en daarom moet gevreesd worden dat ze gevaar lopen als ze naar Iran worden uitgezet.  Anisa (9 jaar) en haar ouders zijn op 7 september 's ochtends vroeg om 5 uur (!) opgepakt en vastgezet in het Detentiecentrum Zeist;  de IND wilde ze naar Iran uitzetten, ook ondanks het negatieve reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Iran. De inbewaringstelling is daarna verlengd, omdat er feiten zijn aangedragen die de IND moest (her)beoordelen. Een petitie voor hun vrijlating werd meer dan 1.200 keer ondertekend. Na ruim 5 weken angst en onzekerheid in detentie is het gezin op 12 oktober vrijgelaten. Opnieuw is daarmee de wet geschonden, die zegt dat gezinnen met minderjarige kinderen nooit langer dan 14 dagen in detentie mogen worden gehouden. Op 5 november willigde de IND alsnog hun verzoek om een verblijfsvergunning in.

Op 22 augustus 2022 was een extra wake voor een Armeens gezin met twee jonge kinderen (10 en 5 jaar) dat sinds 8 augustus 2022 in het Detentiecentrum was opgesloten om ze naar Armenië uit te zetten. Op 23 augustus heeft de Rechtbank de onrechtmatige bewaring per direct opgeheven. (Gezinnen met) minderjarige kinderen mogen niet langer dan 14 dagen worden opgesloten om te worden uitgezet.

Op 3 juli 2022 was de tweehonderdste wake sinds de wakes begonnen in november 2005. Sprekers waren de burgemeester van Zeist Koos Janssen, de theoloog en activist Rikko Voorberg en de activiste voor het Kinderpardon Esther Bijmolt.

Op 8 april 2018 was de 150-ste wake. De toespraak van burgemeester Koos Janssen van Zeist kunt u hier lezen (download pdf-bestand).
Het blad Wordt Vervolgd van Amnesty International schreef een reportage over de 151-ste wake: 'Zonder strafblad in de Nederlandse cel'.
Bij de 160-ste wake (maart 2019) werd uitgesproken:

Waarom waken wij?
- Om een stem te laten horen tegen het insluiten van mensen zonder strafblad, die hierheen zijn gekomen in de hoop op een beter leven, op een léven
- Om het visioen van vrede en recht gaande te houden
- Om de Eeuwige aan te roepen en zijn hulp af te smeken voor de mensen die hier op hun uitzetting wachten, een onzekere toekomst tegemoet
- Vanwege onze gevoelens van onmacht en schaamte dat dit ons land is, waarin wanhopige mensen worden opgepakt of op straat moeten zwerven omdat ze geen geldige papieren hebben, of stateloos zijn
- Omdat mensen ménsen zijn en geen getallen
- Om onze hoop te delen dat het zin heeft om onze stem te verheffen...
Daarom waken wij.

 

Wake Zeist bloem in hek.jpg


Het DC is per auto bereikbaar vanaf de A28, afrit Soesterberg, voor de brug rechts = Richelleweg.
Per openbaar vervoer is het buslijn 56, halte Kampweg Soesterberg, daarvandaan plm. 10 minuten lopen.
Informatie: telefoon 06-29025008.

Zie ook: www.wakezeist.nl