25 januari 2011

Gemeenten willen praten met minister Leers over opvang

Vertegenwoordigers van ruim honderd gemeentebesturen in ons land, die onder protest al jarenlang opvang bieden voor dakloze asielzoekers, willen op korte termijn overleg met minister Leers.


Dat hebben ze gisteren (maandag 24 januari jl.) besloten tijdens de vergadering van het Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO). De gemeenten vinden dat de minister nu eindelijk zijn verantwoordelijkheid moet nemen en de zorg voor dakloos gemaakte asielzoekers en vreemdelingen niet langer op de gemeenten en de samenleving moet afschuiven.

De gemeenten voelen zich daarbij gesteund door recente uitspraken van rechters Zo heeft het Haagse Gerechtshof onlangs uitgesproken dat de staat een Angolese moeder met drie minderjarige kinderen opvang moet bieden (zie bericht van 11-01-11). Op grond van internationale verdragen mag de overheid geen kinderen zonder voorzieningen op straat zetten en ook geen ouders en kinderen van elkaar scheiden.

Minister Leers heeft in reactie daarop gezegd dat “op termijn een aparte, sobere vrijheidsbeperkende locatie van het COA zal worden opgezet voor deze gezinnen met minderjarige kinderen, waar intensief aan hun vertrek uit Nederland kan worden gewerkt” (antwoord d.d. 20 jan 2011 op kamervragen van Hans Spekman over de bovengenoemde uitspraak van het Hof).

De LOGO-gemeenten zijn kritisch over het idee van één centrale opvanglocatie. “De ervaring leert dat de beste methode is de gezinnen decentraal op te vangen en ze voorlopig in hun vertrouwde omgeving te laten. Veel betrokkenen hebben medische of psychiatrische problemen. Het kost moeite om op een nieuwe locatie weer in de nodige hulp en deskundigheid te voorzien. Vertrouwen is belangrijk; dan is er op den duur een omslag te bewerken, waarin mensen perspectief zien in terugkeer.” aldus John van Tilborg, technisch voorzitter en woordvoerder van het LOGO, in een artikel in Binnenlands Bestuur (21 jan 2011).

De LOGO-gemeenten geven verder aan dat de ondersteuning bij terugkeer een kwestie van maatwerk is, vooral voor diegene die afhankelijk is van langdurige en/of specialistische (medische) zorg, voor kinderen in de laatste 2 jaar voorafgaand aan het verkrijgen van een diploma, voor vreemdelingen die actief zijn in een particulier of gemeentelijk terugkeerproject, etc.

Volgens een voorlopige inventarisatie van de LOGO-gemeenten betreft het ruim 200 gezinnen die vanuit de gemeenten in aanmerking komen voor opvang. De minister wil echter niets weten van het declareren bij het rijk van door de gemeenten gemaakte kosten voor noodopvang.

De vergadering van het LOGO heeft zich ook ondubbelzinnig uitgesproken tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. Volgens de betrokken gemeenten brengt dit geen oplossingen maar juist extra problemen met zich mee. 


Zie ook:
11-01-11  Reactie LOGO-gemeenten op uitspraak Haags Hof
03-12-10  Strafbaarheid van (hulp aan) ‘illegalen’ nog niet van tafel
30-11-10  ‘Geen kind op straat’ dichter bij realiteit