12 april 2017

Terugblik op de landelijke Inspiratie- en Expertisedag

Terugblik op de landelijke Inspiratie- en Expertisedag
Op zaterdag 8 april 2017 vond in de Johanneskerk in Amersfoort een landelijke 'inspiratie- en expertisedag' plaats. Op het programma inspirerende sprekers, informatieve workshops, muziek en meer.

 

 

De voorzitter van het bestuur van INLIA, Jan Eggink, opende de dag.
 

De als mystery guest aangekondigde spreker bleek Kysia Hekster te zijn. Zij is al jarenlang werkzaam voor de publieke omroep en vertelde over haar werk als redacteur bij de NOS, met bijzondere aandacht voor de berichtgeving rondom het thema 'vluchtelingen'.
 

Muzikale intermezzi werden verzorgd door de Siciliaanse pianist Giacomo Caruso. Hij verleende ook zijn medewerking aan de uitreiking van De Levende Steen aan dr Pietro Bartólo van Lampedusa op 8 oktober 2016 in de Martinikerk in Groningen.
 

De volgende spreekster was de schrijfster en actrice Rosita Steenbeek. Zij schreef voor de Maand van de Spiritualiteit een essay over het thema 'compassie' onder de titel 'Heb uw vijanden lief'. Ze vertelde onder andere over haar ontmoeting met dr Pietro Bartólo op het eilandje Lampedusa.

De deelnemers aan de dag konden twee workshops naar keuze volgen, waarvan de inhoud was gebaseerd op vragen die INLIA vaak vanuit de achterban ontvangt. 

De workshop Principiële Kwesties werd gegeven door INLIA-directeur John van Tilborg. Er werd gesproken over de grenzen aan de hulpverlening en de deelnemers werden uitgedaagd in te gaan op ideeën van in- en uitsluiting. Wat te doen met vluchtellingen met een 1F-status of een strafblad?  Van TIlborg eindigde met TIPS: Theorie door Inspiratie en Praktijk door Socialisatie. INLIA werkt voor de samenleving: humanitair voor betrokkenen, maatschappelijk voor ons allen. 

De workshop over Praktische Kwesties en Juridische Ondersteuning werd verzorgd door advocate mr Berber Swart. Praktische zaken die werden besproken waren bijv. mogelijkheden van vrijstelling van legeskosten en griffiegelden en de kosten van medische behandelingen. Ook het 'kinderpardon' en de 'buitenschuld-verklaring' kwamen aan bod.


De workshop Maatschappelijke Ondersteuning werd gegeven door teamleider Izre Kuiper en maatschappelijk werkster Dragana Djordjevic. Zij gingen nader in op de verschillende vormen van opvang die INLIA biedt, zoals de Bed-Bad-Brood+ opvang, de TussenVoorziening en het Transithuis; ook opvang door particulieren kwam aan bod.

De workshopsessies werden afgewisseld door een bemoedigende bijdrage van Geesje Werkman, de consulente vluchtelingenzaken van Kerk in Actie. Zij spoorde ons aan om niet op te geven (ze las uit Lucas 18, het verhaal van de weduwe en de rechter) want 'goede dingen duren lang' en vooral: 'God laat niet los, wat Zijn hand begon'. 


Omdat Geesje binnenkort met pensioen gaat werd zij bij deze gelegenheid bedankt voor haar inzet met twee tekeningen van de Bed-Bad-Brood locaties in Groningen (het Formule 1 Hotel en de boot Amanpuri), gemaakt door een vluchteling en aangeboden door vier Somalische vrouwen, die allemaal verblijven in de BBB+ in Groningen. Het is mede aan de inzet en vasthoudendheid van Geesje te danken dat er Bed-Bad-Brood voorzieningen zijn gekomen, nadat de door de PKN bij de Raad van Europa ingediende klacht tegen de Nederlandse staat gegrond werd verklaard. 

Aan het einde van de dag vroeg directeur John van Tilborg aandacht voor het 30-jarig bestaan van het Charter van Groningen en de Stichting INLIA in 2018. Dat is niet iets om te vieren, maar wel om te herdenken. Daarvoor vroeg Van Tilborg de medewerking van de kerken, die de afgelopen jaren samen met INLIA op allerlei wijzen actief zijn geweest. Vele deelnemers maakten gebruik van de bekende gele plakbriefjes om ideeën op te schrijven. Er zal een werkgroep worden samengesteld die het evenement volgend jaar zal helpen opzetten.


In de 'wandelgangen' was ter inspiratie de tentoonstelling (8 grote panelen) opgesteld die ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van INLIA in 2008 was gemaakt. 

Uit de reacties na afloop mogen we vaststellen dat het een geslaagde dag was. Het boekje 'INLIA werkt' dat iedereen mee naar huis kreeg zal binnenkort ook aan alle kerken worden verzonden.