15 maart 2017

Delegatie van de Raad van Kerken bezoekt INLIA

Op vrijdag 10 maart jl. kwam een delegatie van de Raad van Kerken op werkbezoek bij INLIA. De deelnemers kregen een presentatie over het werk van INLIA en bezochten aansluitend de diverse locaties in Groningen en Eelde.

Na een introductie op kantoor ging de delegatie de bus in om een bezoek te brengen aan de diverse opvang-voorzieningen van INLIA. Als eerste werd het voormalig Formule 1-Hotel aangedaan voor een rondleiding in deze Bed-Bad-Brood voorziening. De delegatieleden raakten onder de indruk van de eigen  verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de gasten: ze moeten zelf inkopen doen, koken en de verschillende ruimtes schoonmaken. En er zijn geen beveiligers; gasten en medewerkers zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een veilige woonomgeving.
 

Na het bezoek aan de Formule 1 ging de bus naar de volgende BBB+ voorziening, de Bed-Bad-Brood boot genaamd ‘Amanpuri’. Dit schip dat voorheen voor ‘De  Zonnebloem’ voer, is sinds januari 2017 in gebruik als tijdelijke opvanglocatie in afwachting van de realisatie van de geplande uitbreiding van het F1-Hotel. Tijdens de rondleiding op de boot werd ook hier duidelijk dat de medewerkers en de ruim 100 gasten samen werken aan een goede sfeer en een veilige opvang, ondanks de soms moeilijke doelgroep. Op de boot genoot de delegatie van een lunch, volledig bereid door de gasten van deze boot en het F1-Hotel. 

Als laatste ging de groep naar Eelde, waar de TussenVoorziening (TuVo) voor statushouders te vinden is. Tijdens de rondleiding in de voormalige Dutch Flight Academy werd o.a. een woonkamer bekeken en zag men een klasje in gesprek, vandaag over het onderwerp ‘taboes’. 


 

Buiten was een typisch Nederlands gezicht te zien: heel veel fietsen in een rek. Deze fietsen, zo werd verteld, zijn geschonken door een Drentse architect die een culturele prijs had gekregen. De 96 bewoners van de TuVo krijgen zo’n fiets in bruikleen en leren zo ook te participeren in een typisch Nederlandse bezigheid. 

 
 
 
 
 


Terug in Groningen was op de eerder bezochte boot gelegenheid tot ontmoeting met de pers; de delegatieleider en voorzitter van de Raad van Kerken Dirk Gudde, en de directeur van INLIA John van Tilborg werden o.a. live geïnterviewd door de regionale radiozender RTV Noord. 

 


Meer informatie:
Ook op de website van de Raad van Kerken is een verslag van het bezoek te vinden. Delegatielid mw Yosé Höhne–Sparborth voegde aan het feitelijk verslag een persoonlijke beschouwing toe over het gevoel van deze dag. 

Lees ook: 
01-03-17  Honderd fietsen voor statushouders in Eelde
23-01-17  Bed-Bad-Brood Boot in gebruik genomen 
07-07-16  Eindelijk een nieuw begin: TussenVoorziening van start
01-05-15  Bed-Bad-Brood voorziening in Groningen blijft open