21 oktober 2016

Arts van Lampedusa onderscheiden - een beeldverslag

Arts van Lampedusa onderscheiden - een beeldverslag
Pietro Bartólo roept op Noord-Europa te helpen vluchtelingen een nieuw leven te bieden. Hij was duidelijk geëmotioneerd, geraakt door de waardering die werd uitgesproken. Pietro Bartólo, de dokter van Lampedusa die honderdduizenden vluchtelingen behandelde, kreeg 8 oktober in Groningen de Levende Steen uitgereikt door INLIA. Dat gebeurde tijdens een bijzondere ceremonie in de Martinikerk. In de tekst hieronder kunt u fragmenten van het programma aanklikken: muziek, zang, sprekers uit binnen- en buitenland en natuurlijk de uitreiking zelf.


Dr. Bartólo met de Levende Steen (foto: Peter Wassing)

Directeur Eduard Nazarski van Amnesty International Nederland sprak over de benarde situatie waarin vluchtelingen aankomen op het kleine eiland in de Middellandse Zee. Bekijk hier zijn speech. Naast de dokter werden ook de burgemeester en met hen de eilandbevolking geëerd met de Levende Steen. INLIA-bestuurslid Bob Haanstra legde de betekenis van deze onderscheiding uit. 

 
Lampedusa is ongeveer half zo groot als Schiermonnikoog, maar er zijn de afgelopen jaren honderdduizenden vluchtelingen aangekomen. Klik hier voor de impressie die getoond werd.
 
Voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie Mgr Hans van den Hende gaf een inleiding voor de Songs of Exile. Dit oratorium, gebaseerd op de Ballingschapspsalmen, beleefde zijn wereldpremière bij het evenement in de Martinikerk. Tot geluk van componist Chris Fictoor
 
Loco-burgemeester Mattias Gijsbertsen van Groningen sprak in zijn speech over de noodzaak om vluchtelingen te helpen en over de plicht van politici en bestuurders om zich daar hard voor te maken. De aanwezigen in de kerk zagen daarna op de videoschermen de uitreiking van de Levende Steen aan burgemeester Giusy Nicolini van Lampedusa. Voor haar dankwoord, klik hier.
 
Niemand is ooit gestorven aan het verwelkomen van mensen”, woorden van Dagmawi Yimer, die als vluchteling uit Ethiopië aankwam op Lampedusa en nu filmregisseur is in Italië. In zijn videoboodschap hield hij de mensen verder voor dat de oorzaak van de vluchtelingenstroom niet enkel in de Derde Wereld ligt. 
 
Na hem sprak secretaris-generaal Doris Peschke van de Churches' Commission for Migrants in Europe (CCME) in Brussel, over de noodzaak kinderen en jongeren in Europa te helpen bruggen te bouwen voor de toekomst. Dat was de inleiding voor een optreden van leerlingen van het Maartens College uit Haren. 
 
“Het eerste wat me opviel waren die grote handen, handen die gemaakt waren om kinderen de wereld in te helpen, handen die hij ten hemel hief, daar op die dodelijke kustlijn van Lampedusa”, journalist en schrijfster Anna Luyten over haar ontmoeting met dokter Bartólo en haar ervaringen op Lampedusa. Ze introduceerde de dokter in een bewogen speech.
 
Het was vervolgens aan INLIA-directeur John van Tilborg om de Levende Steen uit te reiken aan Pietro Bartólo. De dokter kreeg een lang, ovationeel applaus. In zijn dankwoord riep hij op vluchtelingen te helpen een nieuw leven op te bouwen: “Wij op Lampedusa zijn de deur van Europa, jullie zijn het huis. De vluchtelingen komen hier wonen. Iedereen zou Noord-Europa moeten steunen om de vluchtelingen te helpen.” Hij sprak in het Italiaans, lees hier de verdere vertaling.
 
Het slotakkoord was – letterlijk – voor de Siciliaanse pianist Giacomo Caruso, begeleid door beelden van Lampedusa. 


Lees ook:
10-10-16  Arts Bartólo van Lampedusa doet opmerkelijke oproep in Groningen
08-10-16  Uitreiking Levende Steen aan dr Bartólo (foto's)
05-10-16  INLIA onderscheidt de arts van Lampedusa (aankondiging)