01 september 2014

Geen kinderen meer in de cel op Schiphol

Geen kinderen meer in de cel op Schiphol
Sinds vandaag, 1 september 2014, worden gezinnen met kinderen die op Schiphol aankomen om asiel te vragen niet meer standaard opgesloten in de cel. In plaats daarvan worden ze doorgestuurd naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar ze in een open setting aan hun asielprocedure kunnen werken.  

Op 28 mei jl. kondigde verantwoordelijk staatssecretaris Teeven al aan dat 'grensdetentie'  van gezinnen met kinderen niet langer regel maar uitzondering zou moeten worden. INLIA is dan ook verheugd dat dit vanaf nu ook daadwerkelijk gebeurt.

In het kader van de Coalitie 'Geen Kind in de Cel' heeft INLIA zich samen met haar partners (Amnesty International, Defence for Children, Kerk in Actie, Stichting Kinderpostzegels, Stichting LOS, de Protestantse Kerk in Nederland, UNICEF en Vluchtelingenwerk Nederland) jarenlang ingezet, niet alleen om deze praktijk onder de aandacht te brengen maar ook om een eind te maken aan detentie van onschuldige kinderen. Deze Coalitie strijdt al sinds 2006 tegen het vastzetten van kinderen die niets hebben misdaan.

Met tevredenheid kijken wij dan ook naar het nu behaalde resultaat, maar wij willen benadrukken dat gezinnen en kinderen niet in een cel thuis horen. De Coalitie zal dan ook kritisch de ontwikkelingen blijven volgen ten aanzien van een nieuw, gesloten centrum dat in 2015 op het terrein van Kamp Zeist gerealiseerd zou moeten worden. De staatssecretaris kondigde die plannen aan in zijn eerder genoemde brief van 28 mei 2014 aan de Tweede Kamer (zie paragraaf 4).


Meer informatie:
De brief van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer d.d. 28 mei 2014 (7 pag's pdf-bestand)
De reactie 'Van theorie naar praktijk' van de Coalitie Geen Kind in de Cel d.d. 3 juni 2014 (3 pag’s pdf-bestand)

Lees ook:
19-06-14   Geen Kind in de Cel : van theorie naar praktijk

Dossier Vreemdelingenbewaring