18 augustus 2021

Twintig zweepslagen voor een spijkerbroek

Twintig zweepslagen voor een spijkerbroek
De recente gebeurtenissen in Afghanistan hebben ook grote gevolgen voor in Nederland verblijvende Afghaanse vluchtelingen. De regionale omroep RTV Noord interviewde één van de Afghaanse gasten die in de noodopvang van INLIA verblijven.

Mohsen Bakhshi behoort tot de Hazara, een etnische minderheid in Afghanistan die al eeuwenlang wordt gediscrimineerd. Zijn asielverzoek werd door de IND afgewezen en hij werd eind 2016 vanuit Ter Apel op straat gezet. Inmiddels verblijft hij al vijf jaar als gast bij INLIA.

Vanwege het recentelijk afgekondigde besluit- en vertrekmoratorium hoeft hij het komende halfjaar niet te vrezen voor uitzetting, maar hij maakt zich wel grote zorgen over zijn familie in Afghanistan: zijn moeder, zijn vijf zussen en twee broers.

En dat geldt ook voor de andere Afghaanse gasten bij INLIA: ze zijn niet blij omdat er een moratorium wordt ingesteld, ze zijn bezorgd over hun moeder, hun zusjes en nichtjes en allen die van de Taliban als de nieuwe machthebbers in Afghanistan niet veel goeds te verwachten hebben.

Mohsen voelt zich Nederlander en ziet er ook zo uit. Maar de spijkerbroek die hij draagt zou hem in Afghanistan 20 zweepslagen kosten, vertelde hij aan journaliste Noor Vloeimans van RTV Noord.

 

Meer informatie:
Lees het interview met hem, dat op 18 augustus 2021 op de website van RTV Noord werd gepubliceerd.

Lees ook:
12-08-21  Besluit- en vertrekmoratorium Afghanistan ingesteld

Expertisedossier Afghanistan