De afbeelding op de estafette-kaars

 

Kunstenares Mary Koning (Amsterdam, 1912-1998) maakte het schilderij dat is afgebeeld op de kaars. Deze kunstenares was jarenlang als verpleegkundige werkzaam voor het Rode Kruis en werkte internationaal in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen - omdat zij wilde zijn waar ze nodig was. Op 76-jarige leeftijd gaf ze zich over aan de schilderkunst. In de tien jaren tot haar dood maakte ze meer dan 450 werken. Haar werken worden op diverse plekken geëxposeerd.

In 1997 – één jaar voor haar overlijden – bezocht Mary Koning het tentenkamp voor vluchtelingen in de Drentse bossen bij Beilen. Zij werd bijzonder getroffen door het lot van deze mensen, zogeheten Technisch Onverwijderbare Vreemdelingen. Mensen die door de Nederlandse overheid waren afgewezen en vervolgens nergens heen konden: niet naar hun land van herkomst, niet naar een ander land. Gevangen in een uitzichtloze situatie, zonder voedsel en onderdak op straat gezet. De kerken in en rond Beilen, de Raad van Kerken en INLIA vingen hen op.

Mary gaf in haar schilderij uiting aan haar gevoel: deze mensen is hun stem, hun gezicht afgenomen. Wij zijn bijzonder erkentelijk dat we dit kunstwerk op de kaars kunnen afbeelden. De kaars die het licht door het hele land brengt om te tonen dat het licht nimmer door de duisternis wordt verdreven, maar dat juist het omgekeerde het geval is: het licht verdrijft de duisternis; het licht, blijvend teken van hoop en redding.

 

Schilderij estafettekaars blauw verkleind