27 maart 2017

'Wagif hoort bij zijn kinderen'

'Wagif hoort bij zijn kinderen'
Wagif Faradzjulaev uit Eelde wordt na 15 jaar verblijf in Nederland bedreigd met uitzetting naar Azerbeidzjan. Dit terwijl zijn vrouw (met wie hij al 10 jaar samen is) en hun beide kinderen (6 en 4 jaar) de Nederlandse nationaliteit hebben en dus hier mogen blijven..  

Wagif ontvluchtte Azerbeidzjan in 2001, omdat hij als dienstplichtige niet wilde vechten in Nagorno Karabach (Armenië) waar zijn moeder vandaan komt. In Nederland ontmoette hij Günel, eveneens gevlucht uit Azerbeidzjan. Vanuit Arnhem kwamen ze samen in 2005 naar Eelde-Paterswolde, waar hun twee kinderen zijn geboren. Wagif is inmiddels volledig ingeburgerd, spreekt Nederlands en is een gewaardeerd dorpsgenoot en vrijwilliger.  Hij zou graag willen werken, maar een arbeidscontract is niet mogelijk omdat hij nog steeds geen verblijfsvergunning heeft gekregen. De Dienst Terugkeer & Vertrek heeft hem nu aangezegd dat hij Nederland moet verlaten.

De school van de kinderen, OBS de Westerburcht, is daarom een petitie gestart: het is inhumaan om kinderen hun vader af te nemen en het gezin van elkaar te scheiden. Bij uitzetting hangt Wagif bovendien als dienstweigeraar een jarenlange gevangenisstraf onder zeer slechte omstandigheden boven het hoofd.

De afgelopen tijd zijn diverse acties georganiseerd om aandacht voor Wagif te vragen, zoals een 'lichtjestocht' door Eelde waar 350 mensen in meeliepen.  Iedere dinsdagochtend vergezelt een groep mensen Wagif als hij gaat 'stempelen' bij de vreemdelingenpolitie in Assen.
Honderd dorpsgenoten, waaronder Nobelprijs-winnaar Ben Feringa, betuigen in dit videofilmpje hun steun.
Ook burgemeester Thijsen en de voltallige gemeenteraad van Tynaarlo zetten zich in om uitzetting te voorkomen.

Meer informatie:
De petitie 'Wagif hoort bij zijn kinderen
De speciale Facebook-pagina
Regelmatig bericht RTV Drenthe over Wagif, zoals onlangs op 14 februari