17 juni 2011

Slotverklaring conferentie 'Walled World Europe'

Op 6 juni 2011 organiseerden Kerk in Actie en Justitia et Pax een conferentie onder de titel ‘Walled World Europe’, om aandacht te vragen voor het lot van de duizenden vluchtelingen en migranten die omkomen terwijl ze op weg zijn naar een beter leven in Europa..


“Sinds 1988 zijn er 14.000 slachtoffers gedocumenteerd; velen sterven zonder ooit teruggevonden te worden. Dit drama speelt zich dagelijks af aan de buitengrenzen van Europa: op de Middellandse Zee en in de Sahara. Vanwege strenge grenscontroles en immigratieregels kiezen migranten de gevaarlijkste routes en middelen om in Europa te belanden. Ondanks dat mensen hierdoor verdrinken of sterven door uitputting is er geen Europese instantie aansprakelijk voor deze slachtoffers.”

Een van de sprekers op de conferentie was pater Jan Heuft die al sinds 1969 in Algerije werkzaam is en zich sinds zijn pensionering inzet voor vluchtelingen in Noord-Afrika, die op weg naar Europa stranden in Algerije. Hij zegt onder andere: 
“Ik help, maar ik weet niet waartoe dat leidt. Ik zie de oplossing ook niet. Fort Europa is dichtgetimmerd, uit angst voor de islam of omdat we de welvaart niet willen delen. Het ontwikkelingswerk is mislukt, we laten Afrika aan zijn lot over. Europa sluit de grenzen en ogen voor mensen die grote risico's nemen in de hoop op meer vrijheid, veiligheid, een iets beter leven. Ik kan het niet: de andere kant op kijken."


Lees de tekst van de slotverklaring van de conferentiedeelnemers (waaronder ook INLIA), met aanbevelingen aan regeringen, NGO’s en de Europese Commissie.

Lees het hele artikel van Rob Pietersen over Pater Heuft op de website van Trouw.