11 juli 2011

Rijk stopt steun Perspectief-projecten jongvolwassen asielzoekers

Minister Leers stopt de financiële steun aan het experimentele Perspectief-project voor ex-AMA’s per 1 juli. Zo’n 300 jongvolwassen asielzoekers die deelnamen aan dit project verliezen daardoor plotseling hun begeleiding en opvang; in een aantal gemeenten zijn ze al op straat terechtgekomen. Negentien gemeenten hebben daarover een ‘brandbrief’ aan minister Leers geschreven..

Sinds enkele jaren bestond het overheidsbeleid ten aanzien van jonge asielzoekers die 18 jaar werden louter uit het van de ene op de andere dag stopzetten van de voorzieningen (leefgeld, onderdak). Tot aan hun 18e verjaardag hadden ze nog recht op hulp, maar per die dag werd hun tijdelijke verblijfsvergunning (als Alleenstaande Minderjarige Asielzoeker, AMA) afgepakt, hun leefgeld beëindigd en kregen ze nog slechts het advies om zelf hun vertrek uit Nederland te organiseren, zelfs al liep er nog een aanvraag voor verblijf op reguliere gronden. Een dergelijke procedure geeft nl. geen recht op voorzieningen.

Utrecht was een van de gemeenten waar aan een alternatief werd gewerkt. In diverse gemeenten werden sindsdien volgens dit Utrechts model lokale projecten ‘Perspectief’ opgezet. Door te werken aan een vertrouwensband ontstaat bij de jongere de bereidheid om samen te werken aan het realiseren van een perspectief. Dit kan gaan om terugkeer naar het land van herkomst maar ook om verblijf in Nederland, als dat realistisch is. Bovendien blijkt bij zorgvuldige bestudering van het dossier dat in veel gevallen er nog sprake is van lopende procedures en van recht op voortgezet verblijf in Nederland. In de brief van de 19 gemeenten wordt het als volgt geformuleerd:
Met name is er (de afgelopen anderhalf jaar) veel inzicht ontstaan over de geweldige complexiteit die je tegenkomt bij individuele casuïstiek. Het gaat niet simpel over ‘je bent uitgeprocedeerd, je kunt terugkeren, dus ga!’. Ook blijkt dat er toch vaak nieuwe en goede redenen zijn om verblijf in Nederland te heroverwegen en toe te staan. In beide gevallen gaat het om trajecten die tijds- en arbeidsintensief zijn en waarbij de samenwerking van alle betrokkenen broodnodig blijkt.”

Kamerlid en voormalig wethouder uit Utrecht Hans Spekman (PvdA) nam in 2008 het initiatief om deze Perspectief-projecten landelijk vorm te geven. Na veel aandringen heeft de rijksoverheid uitvoering gegeven aan de motie-Spekman en de Perspectief-experimenten voor ex-AMA’s gefaciliteerd, eerst tot 1 april en later in veel gevallen tot 1 juli 2011. Inmiddels wordt het experiment geëvalueerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).  De resultaten van de projecten mogen echter niet vergeleken worden met de resultaten die het ‘oude’ overheidsbeleid (het ‘project beëindiging leefgelden’) opleverde; waarom het WODC dat niet zou mogen doen is ons onbekend.

Minister Leers heeft aan de Kamer laten weten niet bereid te zijn om in afwachting van de uitkomsten van de evaluatie de ondersteuning voort te zetten. De jongeren dreigen daarmee de dupe te worden van het feit dat de evaluatie enkele maanden vertraging heeft opgelopen. Enkele gemeenten, waaronder Den Haag, hebben inmiddels laten weten geld vrij te zullen maken op hun eigen begroting, om de jongeren niet op straat te laten belanden.
Het rijksbeleid plaatst deze mensen [bedoeld worden 37 Haagse ex-AMA’s] in een onmogelijke positie. Ze wachten op een definitief besluit over hun status, maar kunnen ondertussen na 1 juli nergens meer aankloppen voor steun, voor werk of voor huisvesting. En vaak kunnen ze ook niet meer terug naar hun land van herkomst, of worden als dat wel gebeurt weer direct teruggestuurd naar Nederland”, aldus wethouder Marnix Norder van Den Haag (zie foto).


Meer informatie:
De brief van minister Leers aan de Tweede Kamer d.d. 1/7/11
De brief van wethouder Norder van Den Haag namens 19 gemeenten d.d. 5/7/11

Actuele aanvulling:
Trouw opende op 16 augustus jl. de voorpagina met de kop 'Leers jaagt jongeren de illegaliteit in'


Zie ook:
21-10-10  Gemeente Utrecht zet noodopvang ook in 2011 voort