• Vluchtelingen4-thumb
  INLIA - partner van vluchtelingen
 • Kinderombudsman_marc_dullaert-thumb
  "De rechten van kinderen worden met voeten getreden" (Kinderombudsman Marc Dullaert over het kinderpardon)
 • Prof_dr_hein_de_haas_univ_maastricht-thumb
  "Mensensmokkel is een reactie op grenscontroles, niet de oorzaak van migratie" (Prof Dr Hein de Haas, Univ. van Oxford en Maastricht)
 • Baldinger_mr_dr_dana_rechter_a_dam-thumb
  "Waarom zou ik als asielrechter geen grondig feitenonderzoek mogen verrichten?" (mr dr Dana Baldinger, Rechtbank Amsterdam)
 • Roel_fernhout-thumb
  "Rechtspraak Raad van State is schokkend slecht en niet gemotiveerd" (Roel Fernhout, vml Nationale Ombudsman)
 • Karin_kloosterboer_unicef-thumb
  "Vanuit de goot keren mensen niet terug naar het land van herkomst" (Karin Kloosterboer, UNICEF)
 • Bas_de_gaay_fortman-thumb
  "In publieke handhaving van de mensenrechten ligt de lakmoesproef van de rechtsstaat" (prof mr dr Bas de Gaay Fortman)
Rechtbank Den Bosch: uitzetting via Mogadishu is te onveilig (25-10-10) Rechtbankgebouw_den_bosch-thumb
De Rechtbank Den Bosch heeft op 4 oktober 2010 uitgesproken dat een Somalische asielzoeker afkomstig uit de provincie Galgadud in aanmerking komt voor een asielstatus. Uitzetting zou namelijk alleen via Mogadishu kunnen plaatsvinden en de Raad van State heeft reeds op 26 januari 2010 aangegeven dat de situatie in Mogadishu onveilig is. Althans: Justitie had onvoldoende gemotiveerd dat er in Mogadishu géén sprake was van een situatie als bedoeld in art. 15 c van de EU-definitierichtlijn.

De meervoudige kamer van de Rechtbank Den Bosch vindt dat de situatie van Somaliërs die via Mogadishu zouden worden uitgezet naar een andere provincie in Somalië, niet wezenlijk verschilt van die van Somaliërs die afkomstig zijn uit Mogadishu zelf. Op 9 september jl. wees de Raad van State de asielverzoeken nog af van een aantal Somaliërs die afkomstig waren uit de provincies Shabelle Hoose en de regio's Hiraan en Kismayo, omdat het hier relatief veiliger zou zijn dan in Mogadishu. Dit overigens in tegenstelling tot de bevindingen ten aanzien van deze gebieden van de UNHCR, Amnesty International en Human Rights Watch.

Ook asielzoekers die afkomstig zijn uit de genoemde provincies zullen echter slechts terug kunnen keren via het onveilige Mogadishu. Dit aspect heeft de Raad van State in het geheel niet meegenomen in de uitspraak van het hoger beroep van 9 september 2010.

Lees hier de volledige uitspraak van de Rechtbank Den Bosch (pdf-bestand).

Artikel 15c van de EU-definitierichtlijn geeft aan dat personen die afkomstig zijn uit gebieden waar sprake is van een hoge mate van 'willekeurig geweld' voor een status in aanmerking dienen te komen; meer daarover in ons bericht van 29/01/10.

Zie verder ook:
24-09-10  Raad van State: bepaalde provincies in Centraal en Zuid Somalië wel veilig
13-09-10  UNHCR: situatie in Mogadishu verder verslechterd
23-07-10  Human Rights Watch roept Nederland op om niet uit te zetten naar Somalië

 

Deel