• Religieus_symbool-thumb
  INLIA - partner van kerken
 • Geesje_werkman_in_rood-thumb
  "Ik ben van de kerk en daarom help ik vluchtelingen" (Geesje Werkman, Kerk in Actie)
 • Huub_oosterhuis_blauw-thumb
  "Beschaving is dat wij andere mensen, van waar ook ter wereld, welkom heten en proberen te ontmoeten zoals zij zijn" (Huub Oosterhuis)
 • Plaisier_scriba_pkn_dr_arjan-thumb
  "Waarborgen van menselijke waardigheid is internationaal recht, geen daad van barmhartigheid" (dr Arjan Plaisier, oud-scriba PKN)
 • Leo_mesman_ptr_hoofddorp-thumb
  "Als je ergens je geloof in de praktijk kunt brengen, dan is het wel in je omgang met mensen die dat het meest nodig hebben" (pastor Leo Mesman)
 • Wallage_jacques_pasfoto-thumb
  "De kerk is het enige instituut dat nooit 'niet thuis' mag geven; het echte gezag is moreel gezag" (Jacques Wallage)
 • Peter_verhoeff-thumb
  "Dit is geen gekkenwerk, dit is kerkenwerk" (vml PKN-synodepreses ds Peter Verhoeff)
 • Tutu-thumb
  "I am willing to sign the Charter of Groningen" (telegram van Aartsbisschop Desmond Tutu, 15 februari 1988)
 • Diaconie-thumb
  Diaconaat - daar helpen waar geen andere helper is
 • Bed_bad_brood_belgisch_logo-thumb
  "Vergeet de gastvrijheid niet; door haar hebben sommigen zonder het te weten engelen geherbergd" (Hebree├źn 13:2)
Onze kleermaker heeft nog steeds geen identiteit (08-12-17) Geen_identiteit-thumb
Vervolg op 'Wie maakt onze kleren?' 

Hij had al zijn hoop gevestigd op deze rechtszaak. Nu zou zijn identiteit erkend worden en zou hij een verblijfsvergunning krijgen. Dat was de droom. Maar Sa’ir, de Rohingya-kleermaker uit ons vorige verhaal, heeft verloren. 
De rechter vindt dat hij niet afdoende kan aantonen wie hij is. En dus zit Sa’ir klem; hij kan niet vooruit, hij kan niet achteruit. Geen identiteit = geen toekomst.
 
De autoriteiten kunnen je niet uitzetten naar een ander land, maar een bestaan hier opbouwen kun je ook niet. Want zonder identiteit kun je geen diploma halen, geen baan krijgen, geen rijbewijs halen, niet trouwen, niks. Las u het vorige verhaal over Sa’ir al? Een jonge man in onze bbb+ opvang in Groningen. 
 
Hij vertelde over zijn leven op de vlucht, altijd weer verder trekkend, op zoek naar een mogelijkheid een bestaan op te bouwen. Ergens wonen & werken, mensen om je heen, gezelligheid, vrienden maken, misschien wel de liefde vinden. Meer dan dat behelst zijn droom niet. Een bestaan. Gezelligheid.
 
Vanaf zijn dertiende werkte hij in kledingateliers in India, Pakistan, Iran en Turkije. U draagt misschien iets wat hij heeft gemaakt. Of een van zijn ontelbare lotgenoten. De kans is niet denkbeeldig. Veel, heel veel, van onze kleding komt uit dit soort ateliers. 
 
Zijn ouders vluchtten met hem uit Myanmar toen hij nog klein was, vertelde Sa’ir eerder. Daar, in het vluchtelingenkamp in Bangladesh, stierven ze. Zijn oom zorgde nog een poosje voor Sa’ir en zijn broer. Daarna trokken de broers verder. Dergelijke reizen gaan niet met een ticket op naam. En op de vlucht worden geen paspoorten aangevraagd. Hij belandde uiteindelijk in Nederland.
 
Sa’ir zegt Rohingya te zijn. Deze etnische groep in Myanmar, het vroegere Birma, is volgens de VN een van de meest vervolgde minderheden ter wereld. De IND twijfelt aan dat verhaal. Het helpt niet dat Sa’ir eerder een andere naam heeft opgegeven. Daarmee laadt hij de verdenking op zich dat hij zegt dat hij Rohingya is, omdat hij dan een verblijfsvergunning zou kunnen krijgen. 
 
Maar de Rohingya gemeenschap in Nederland ziet hem als een van hun. Zij hebben de kwestie onderzocht; ze hebben Sa’ir bevraagd en zijn identiteit gecheckt bij mensen uit de kleine gemeenschap waar hij opgroeide. Hun conclusie: hij is Rohingya. De rechter vindt echter dat Sa’ir onvoldoende kan bewijzen dat de documenten betrekking hebben op hemzelf. Ze zouden over iemand anders kunnen gaan. 
 
De kleermaker is terug bij af. Geen identiteit, geen toekomst. 


Meer informatie:
Dit artikel, het vijftiende bericht uit de BBB+ opvang van INLIA in Groningen, is ook te vinden in de service-rubriek 'Artikelen voor uw kerkblad'.  Het is daar te downloaden als Word-bestand, dat u zo in uw kerk- of parochieblad kunt plaatsen.

Lees ook:
15-11-17  'WIe maakt onze kleren?' INLIA weet het antwoord: Sa'ir 
04-10-17  'Elke nacht zie ik mijn zoon voor me'
20-08-17  Wat belangrijk is, is dat je wat bijdraagt aan de wereld
 
Deel

Plaats reactie

Naam
E-mail
Bericht
Lees de spelregels