09 juli 2009

Herdenking kerkasiel in de St Jan te Den Bosch

Op zaterdag 20 juni jl. herdachten enkele honderden Syrisch-Orthodoxe Christenen (of Arameërs) middels een processie en een viering dat dertig jaar geleden, in 1979, zo’n 220 van hen hun toevlucht zochten in de St Janskathedraal om aan uitzetting uit Nederland te ontkomen. Zij waren gevlucht uit Zuidoost-Turkije waar ze vanwege hun geloof werden vervolgd en vroegen in Nederland asiel.

Na ongeveer 3 maanden werd het kerkasiel beëindigd. Velen van de Arameërs hebben zich sindsdien gevestigd in Twente, waar sinds 1984 in Glane bij Losser het Syrisch-Orthodox klooster St. Ephrem is gevestigd, waar Aartsbisschop Polycarpus Augin Aydin van het Syrisch-Orthodox Aartsbisdom van Nederland zetelt.

Tijdens de eerste jaren na de oprichting van de Stichting INLIA in 1988 hebben opnieuw tientallen Syrisch-Orthodoxe Christenen gastvrijheid en onderdak gekregen van diverse geloofsgemeenschappen in heel Nederland. Na veel en intensief overleg met verantwoordelijke politici, op basis van door INLIA zelf uitgevoerd feitenonderzoek in Syrië en Turkije, heeft dat ook geleid tot het alsnog verstrekken van verblijfsvergunningen aan deze asielzoekers die eerst waren afgewezen. Een groot verschil met het kerkasiel in Den Bosch was wel dat de gasten in de zeventiger en tachtiger jaren door diverse kerken met bemiddeling van INLIA waren uitgenodigd om in het kerkgebouw een toevlucht te zoeken. Het bieden van kerkasiel op de wijze zoals dat door de Stichting INLIA en de bij zijn netwerk aangesloten geloofsgemeenschappen werd en wordt gehanteerd gebeurt dus altijd openlijk en met medeweten van de verantwoordelijke autoriteiten en kan dus niet als ‘onderduiken’ worden betiteld.