26 juni 2013

Drie Syrische kinderen na jaren weer met familie herenigd

Drie Syrische kinderen na jaren weer met familie herenigd
Drie Syrische kinderen, die ruim twee jaar onder erbarmelijke omstandigheden in Athene hebben verbleven, zijn afgelopen zondag op Schiphol herenigd met vader, moeder en een broertje..

Ruim twee jaar geleden werd INLIA om hulp gevraagd in deze zaak. De moeder van het gezin was in 2010 naar Nederland gevlucht met één van hun vier kinderen. De andere drie kinderen (destijds 16, 10 en 5 jaar oud) waren ook onderweg van Syrië naar Nederland, maar strandden in Griekenland. Na verloop van tijd belandden ze in Athene in een zwervend bestaan zonder opvang, geld of eten. In afstemming met Kerk in Actie is de directeur van INLIA in februari 2011 naar Athene gereisd om voor de kinderen te bemiddelen bij officiële instanties, hulpverleningsorganisaties en kerken ter plaatse. Toen bleek ook dat deze kinderen niet de enige zijn die daar in erbarmelijke omstandigheden moeten zien te overleven.

Najaar 2011 lukte het de vader van het gezin om naar Nederland te vluchten. Het kostte veel moeite om vanuit Nederland twee jaar lang ‘tijdelijk’ onderdak en levensonderhoud voor de kinderen in Athene te organiseren. Ondertussen zorgde het bureaucratische en stroperige asielsysteem in Griekenland voor steeds meer vertraging, ondanks de inzet van de Nederlandse autoriteiten. Vorige week kregen de drie kinderen een visum van de Nederlandse ambassade, waarmee ze naar Nederland konden reizen. Kerk in Actie betaalde hun vliegtickets en nu is het volledige gezin weer bij elkaar in Nederland. Met onze hulp konden de kinderen de moeilijke periode in Griekenland overleven, zodat ze uiteindelijk als gezin weer herenigd konden worden.

Er is al jarenlang veel kritiek op het volstrekt tekortschieten van humanitaire hulp voor asielzoekers die in Griekenland aankomen. Om die reden heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (te Straatsburg) eerder al verboden om asielzoekers die via Griekenland waren doorgereisd, naar dat land terug te sturen op grond van het Dublin-verdrag. Nog zeer onlangs bepaalde het Hof van Justitie van de EU (te Luxemburg) dat de belangen van kinderen, zoals vastgelegd in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK), zwaarder moeten wegen dan de belangen van staten die op grond van het verdrag van Dublin asielzoekers naar een ander land willen terugsturen. We vrezen alleen dat we niet voor de laatste maal hebben moeten berichten over asielzoekerskinderen die in beroerde omstandigheden in Griekenland verkeren.


Meer informatie:
Bericht op de Facebook-pagina van Kerk in Actie
Artikel over Syrische vluchtelingen in Griekenland op de website van het BBC-programma Newsnight d.d. 5 juni 2013  (Engelstalig)

Lees ook:
14-06-13  Europees Hof stelt belang van kinderen boven verdrag van Dublin
21-01-11  EHRM: terugsturen naar Griekenland is schending EVRM
15-06-10  Nederland staakt overdracht van Somaliërs aan Griekenland
09-03-10  Dublin-claimanten terug naar Griekenland?