• Religieus_symbool-thumb
  INLIA - partner van kerken
 • Geesje_werkman_in_rood-thumb
  "Ik ben van de kerk en daarom help ik vluchtelingen" (Geesje Werkman, Kerk in Actie)
 • Huub_oosterhuis_blauw-thumb
  "Beschaving is dat wij andere mensen, van waar ook ter wereld, welkom heten en proberen te ontmoeten zoals zij zijn" (Huub Oosterhuis)
 • Plaisier_scriba_pkn_dr_arjan-thumb
  "Waarborgen van menselijke waardigheid is internationaal recht, geen daad van barmhartigheid" (dr Arjan Plaisier, oud-scriba PKN)
 • Leo_mesman_ptr_hoofddorp-thumb
  "Als je ergens je geloof in de praktijk kunt brengen, dan is het wel in je omgang met mensen die dat het meest nodig hebben" (pastor Leo Mesman)
 • Wallage_jacques_pasfoto-thumb
  "De kerk is het enige instituut dat nooit 'niet thuis' mag geven; het echte gezag is moreel gezag" (Jacques Wallage)
 • Peter_verhoeff-thumb
  "Dit is geen gekkenwerk, dit is kerkenwerk" (vml PKN-synodepreses ds Peter Verhoeff)
 • Tutu-thumb
  "I am willing to sign the Charter of Groningen" (telegram van Aartsbisschop Desmond Tutu, 15 februari 1988)
 • Diaconie-thumb
  Diaconaat - daar helpen waar geen andere helper is
 • Bed_bad_brood_belgisch_logo-thumb
  "Vergeet de gastvrijheid niet; door haar hebben sommigen zonder het te weten engelen geherbergd" (Hebreeën 13:2)
Arts Bartólo van Lampedusa doet opmerkelijke oproep in Groningen (10-10-16) Bartolo_dankwoord_foto_van_fb_cff-thumb
"We moeten Noord-Europa helpen vluchtelingen een nieuw leven te bieden"

"Wij op Lampedusa zijn de deur van Europa, jullie zijn het huis. Bij jullie, in deze landen, komen de vluchtelingen wonen. Iedereen zou Noord-Europa moeten steunen om de vluchtelingen te helpen een nieuw leven op te bouwen." Opmerkelijke woorden van dr Pietro Bartólo van Lampedusa, die zaterdag 8 oktober in Groningen werd onderscheiden met De Levende Steen.


Alleen dit jaar al zijn 80.000 vluchtelingen aangekomen op Lampedusa, het eiland in de Middellandse Zee. Afgelopen week nog werd een recordaantal van 11.000 mensen gered uit het kleine streepje zee tussen Noord-Afrika en Lampedusa. Pietro Bartólo, de arts van het eiland, krijgt ze allemaal onderhanden: de levenden èn de doden. Voor zijn niet aflatende inzet werd hij zaterdag in de Martinikerk onderscheiden. Met hem werden ook de burgemeester van het eiland en de hele eilandbevolking geëerd. Burgemeester mevrouw Giusy Nicolini kreeg op Lampedusa de Levende Steen overhandigd door bestuurslid van INLIA Jan Heusinkveld.

Dr Bartólo zei in zijn dankwoord dat Lampedusa doet "wat ieder mens zou moeten doen: een ander mens in nood helpen. Wij zien vluchtelingen niet als nummers maar als mensen. De stroom vluchtelingen is voor ons een verschijnsel, niet een probleem." Hij haalde paus Franciscus aan: "Deze mensen zíjn geen gevaar, ze zijn ín gevaar".Dr. Bartolo met zijn onderscheiding: de Levende Steen (foto: Peter Wassing)

De ceremonie in de Martinikerk werd bijgewoond door zo'n 350 gasten uit binnen- en buitenland, onder wie prominenten als Eduard Nazarski van Amnesty International, de secretaris-generaal van de CCME uit Brussel Doris Peschke, oud-staatssecretaris Gabor, Stans Goudsmit van het College voor de Rechten van de Mens, bisschop van Rotterdam - tevens voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie - Mgr Hans van den Hende, Dirk Gudde en Kees Nieuwerth, resp. voorzitter en vice-voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland,  en eerdere Laureaat zuster Karin van het Alsike Kloster uit Zweden.

Het programma in de Martinikerk -  gepresenteerd door Hanneke Kappen - bevatte daarnaast onder meer de wereldpremière van de Songs of Exile, een oratorium van de bekende Groninger componist Chris Fictoor, gebaseerd op de Ballingschaps Psalmen. Daarnaast hadden leerlingen van het Maartenscollege uit Haren en van de school op Lampedusa een bijdrage.

De inwoners van het eiland volgden het programma via een live internetverbinding. Die trok wereldwijd ook nog zo'n 1100 bezoekers, tot in Singapore en Indonesië toe.


Meer informatie:
Meer foto's van de uitreiking van de Levende Steen vindt u hier.
De gehele ceremonie is integraal terug te zien op het YouTube kanaal van INLIA.
Een beeldverslag met links naar afzonderlijke bijdragen van sprekers en musici vindt u hier.

Groningen stond het hele weekend in oktober in het teken van Lampedusa: vanaf donderdag 6 oktober draaide in het Groninger Forum de documentaire Fuocoammare ('brand op zee') over het dagelijks leven op Lampedusa, waar de eilandbewoners iedere dag getuige zijn van een van de grootste menselijke tragedies van onze tijd. Naast arts Bartólo speelt de 12-jarige Samuele een hoofdrol. De documentaire won dit voorjaar de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.
 
Op zondag 9 oktober ging All Inclusive van het Noord Nederlands Toneel in première in de Stadsschouwburg (tournee tot 30 november door het land). In deze voorstelling over 'de wereldwijde zoektocht naar geluk' zijn o.a. teksten van Pietro Bartólo opgenomen.
 
De drie organisaties hebben daarom ook gezamenlijk dit persbericht uitgebracht.


Lees ook:
13-10-14  INLIA reikt Levende Steen uit in Zweden
Oratorium Songs of Exile
De Levende Steen


Deel

Plaats reactie

Naam
E-mail
Bericht
Lees de spelregels